Kullancsmentes túrák

Hiába volt az elmúlt hetekben tartósan fagypont alatti a hőmérséklet, a szakértők szerint a kártékony és kellemetlen rovarokat ez nem befolyásolta. Mint kiderült, az ízeltlábúak elég jó túlélők...

A rovarok az elmúlt évezredekben jól alkalmazkodtak az évszakok változásaihoz, s a tél közeledtével felkészülnek a hidegebb időszakra is. A szakértő szerint önmagában a tartós, kemény fagy hatásától nem lehet csodát várni. Az ízeltlábúak, ugyanis elég jó túlélők.

– A telelésre vonuló rovarok a természetben igyekeznek olyan jól elbújni, például a talaj felszíne, a fakéreg alá vagy repedésekbe, odúkba, hogy ott a télen is nagyon aktív cinkék se nagyon találjanak rájuk – közölte a Soproni Téma megkeresésre dr. Ambrus András, a Fertő–Hanság Nemzeti Park ökológiai szakreferense. – Az ember építette otthonokban is ez a helyzet. A nyílászárók, illetve a pince, a padlás, kerti berendezések tartalmaznak olyan finom réseket, amelyek ideális búvőhelyet nyújtanak.

A szakembernél rákérdeztünk a kullancsra is, hiszen a soproni erdők télen is kedveltek, ilyenkor is sokan járnak túrázni a friss levegőn.

– Az egyes kullancsfajok máshogy élik túl a hidegebb időszakot – tudtuk meg. – Az azonban bizonyos, hogy a tartósan fagyos időszakban nem kell feltétlenül olyan alaposan átvizsgálni a testhajlatokat, mint egy kellemes tavaszi kirándulás után. Igaz, a kullancsok, viszonylag könnyen reagálnak a felmelegedésre. Így amint kisüt a nap és tartósan fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet, már aktívak lehetnek. Igaz, tíz Celsius-fok alatt még nem igazán optimálisak a feltételek számukra sem.

Kint, a friss levegőn. A soproni erdőkben plusz tíz Celsius-fok alatt még nem aktív a kullancs.
Kint, a friss levegőn. A soproni erdőkben plusz tíz Celsius-fok alatt még nem aktív a kullancs.
fotó: hagyomanyhalo.hu
Címkék: kullancs

Legnépszerűbb cikkek