| 2016. február. 11. | 1 perc olvasás

Különleges oktatás

Tánc- és mozgásművészeti osztályt indít szeptembertől a Petőfi-iskola a Sopron Balett és a Pendelyes Kulturális Egyesület közreműködésével. Az új, országosan egyedülálló képzés célja, hogy az oktatásban kihasználják a művészet erejét és fejlesztő hatását. (Nyitókép: Németh Péter)

A Petőfi-iskola neve és a néptánc egymással összefüggő fogalom Sopronban. Az elmúlt években nemcsak a néptáncoktatás kapott nagy hangsúlyt az intézményben, de kapcsolódtak a Petőfi Színház művészeti nevelési programjához is. – Egy új dimenziókat nyitó találkozás volt ez – mondta az együttműködésről Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója. Az iskola ugyanis a Sopron Balettel és a Pendelyes Kulturális Egyesülettel közösen indítja el a Petőfi Művészeti Nevelési Programot.

– Az első tánc- és mozgásművészeti osztály a tervek szerint szeptemberben indul – tudtuk meg Sipos Ferenctől, a Petőfi-iskola igazgatójától, a Pendelyes Kulturális Egyesület vezetőjétől. – Egy olyan nyolcéves képzést dolgoztunk ki, amelyben nagy szerepet kap a tánc és a mozgásművészetek. A diákok minden nap részt vesznek majd ilyen órákon, ugyanakkor a közismereti tárgyak az első évfolyamon nem változnak. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy ez nem művészképző lesz, hanem a művészetek segítségével akarjuk hatékonyabbá tenni az oktatást, fejleszteni a diákok kreativitását, problémamegoldó képességét, csoportmunkára nevelni őket, ugyanakkor a fegyelem is fontos szerepet kap az oktatásban.

A diákok az új osztályban a néptánc mellett megismerkedhetnek például a klasszikus balett vagy a modern táncok alaplépéseivel is, később pedig a színház és drámapedagógia is fontos szerepet az oktatásban. – Fontos, hogy itt a gyerekek képzett szakemberektől tanulhatnak – tette hozzá Demcsák Ottó, a Sopron Balett vezetője. – A későbbiekben pedig továbblépési lehetőségük is lesz, például jövőre mutatjuk be a Diótörőt, amelyhez a gyermekszereplőket valószínűleg ebből az osztályból választjuk majd ki.

Fontos tudni, hogy a táncos foglalkozásokat az iskolában tartják majd iskolaidőben, tehát reggel 8 és 16 óra között. Felvételi nem lesz, szülői tájékoztatót március 7-én 16.30-kor tartanak az iskolában.

Legnépszerűbb cikkek