| 2020. január. 20. | 1 perc olvasás

Különleges sasok is portyáznak a Fertőnél

Január közepén számlálták meg a Fertő-Hanság Nemzeti Park szakemberei az északról hozzánk érkező madárcsapatokat. Ezzel párhuzamban pedig elemezték a vízimadarakhoz több szempontból is köthető sasokat. A madarak megfigyelése az olyan tényezők miatt is fontos, mint a madárinfluenza, amely az utóbbi időszakban ismét felütötte fejét Európában.

Váczi Miklós, a Fertő-Hanság Nemzeti Park őrszolgálat-vezetője is figyelte a vadmadarakat január 17-e és 19-e között. Az év ezen időszakában ez visszatérő feladat a szakértők számára. - Európai szinten, így Magyarországon is fontos feladat, hogy az északról hozzánk érkező madárcsapatokat évről-évre hosszú távon tanulmányozzuk és megszámláljuk az egyedeket – tudtuk meg az őrszolgálat-vezetőtől. - Ezeknek vannak a kísérőfajai, például a rétisas. Ez a faj nálunk is költ nagy számban, de ilyenkor érkeznek északról kóborló példányok. A sasok állományának felmérése során végignézzük a fészkelőhelyeiket, illetve azokat az időszakos megtelepedési területeiket, ahol a tapasztalataink szerint előfordulnak – fejtette ki.

Ezek a ragadozómadarak kötődnek a vízimadarak telelőhelyeihez – a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban több ilyen terület is található. - A Fertő tó mellett, illetve a Dél-Hanságban vannak nagyobb kiterjedésű vízfelületeink – tudtuk meg Váczi Miklóstól. - Ezek ugyan befagytak, de ez nem jelent akadályt a telelő vízimadarak számára. Őket zsákmányolják a parlagi és rétisasok, esetleg az idegen tájakról hozzánk érkező fajok. Ilyen például a fekete és a szirti sas – emelte ki.

A madarak megfigyelése jelenleg kiemelten fontos, ugyanis a régiónkban újból felütötte a fejét a madárinfluenza, amely kötődhet a vadon élő állományhoz is. A szakemberek az elemzés során kiszűrik a beteg példányokat.  

Borítókép: rétisas habitusa; Forrás: internet

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek