| 2020. szeptember. 4. | 2 perc olvasás

Különleges videó készül a Szent Mihály-templom újraszentelése alkalmából

Közösségi versmondásról rögzítettek felvételeket a Szent Mihály- templomban. A video-vers premierje a SopronMédia és a Pro Kultúra felületein lesz látható. A project a templom október 1-re tervezett újraszentelésére is szeretné felhívni a figyelmet.

Az Arany Emlékév kapcsán 2018-ban már készült Sopronban egy video-vers, akkor a Rendületlenül c. Arany verset mondták közösen ismert soproni arcok: közszereplők, üzletemberek, művészek, tanárok és diákok. A Pro Kultúra és a SopronMédia összefogásaként készült produkció hamar népszerű lett az online felületeken. Az idei Költészet Napjára is tervben volt egy hasonló akció, a járvány miatt azonban akkor nem valósulhatott meg – de most talán még aktuálisabb az ötlet: Sarkady Sándor A soproni Szent Mihály templomra című művét veszik fel a napokban.

A helyszín természetesen a megújult Szent Mihály templom, ahol ugyan még folynak az utolsó munkálatok, de a közösségi versmondás szereplői már a megszépült templomi részletek előtt mondták kamerába a rájuk eső sorokat. Az ötletgazda, Szekeres Kriszta igyekezett olyan soproniakat felkérni, akik szakmájuk, ismertségük vagy éppen hitvallásuk alapján szívesen részt vesznek egy ilyen produkcióban. Bár a verset Papp Attila, a Petőfi Színház színművésze indítja, valójában nem hivatásos versmondók mondják az egyes Sarkady-sorokat. A közreműködők között vannak építészek, pedagógusok, ott van a város polgármestere, a városplébános, de van köztük zenész, egyetemi tanár, festőművész, háziorvos, borász, designer, lelkész és számos civil szervezet képviselője is. Természetesen a költő fia, ifj. Sarkady Sándor is megszólal majd a felvételen. A közösségi versmondásra felkért soproniak szeretettel és büszkeséggel vállalkoztak a feladatra – hogy szeretett városuk hamarosan megszépülő templomának népszerűsítéséhez így maguk is hozzájárulhatnak. 

Az operatőr Riba Szabolcs, a vágó Mali Barbara. A project a „Helyi identitás és kohézió erősítése Sopronban” c. pályázat segítségével valósul meg.

A video-vers premierje a SopronMédia és a Pro Kultúra felületein lesz látható. 

A Szent Mihályban szól a harang szava,
Akárha Sopron szózata hangzana:
Te háromajkú, egyszivű táj,
Múltadat óva teremts jövendőt!  
                             (részlet a versből)

Legnépszerűbb cikkek