| 2018. március. 17. | 2 perc olvasás

Kultikus művel éltetik az évszázados hagyományt a soproni zenészek

Az immáron 120 éves hagyomány keretében ezúttal a Jereván lakótelepen, a Szent Imre Templomban játszották el a soproni zenészek Joseph Haydn, Megváltónk utolsó hét szava a keresztfán című művét. A Wespa-vonósnégyes szombat esti koncertje nem csupán kultúrtörténeti esemény volt a lakótelepen élők számára, de segített nekik abban, hogy a zord időjárás ellenére is lelkileg feltöltődve várják a Húsvétot.

- A katolikus teológiában nagy hagyománya van annak, hogy az evangéliumokból összevágott hét krisztusi szó fölött elmélkednek Nagypénteken az egyházatyák – mondta Kóczán Péter, a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője. – Joseph Haydn, Megváltónk utolsó hét szava a keresztfán című darabja egy ilyen elmélkedéshez készült, pontosan Húsvét ünnepére, egy spanyol püspök megrendelésére – tudtuk meg a művészeti vezetőtől.

Az akkor Esterházy szolgálatban álló Haydn műve hamar nagy népszerűségre tett szert. Ennek ékes bizonyítéka, hogy amikor a zeneszerző Anglia felé ment, már kalózváltozatokkal is találkozott. Ez azonban nem lesújtotta, hanem inspirálta a művészt – az eredetileg zenekari darabból írt egy oratórium változatot, amelyben kórus és szólisták is szerepet kaptak, illetve szintén eme folyamat hatására megszületett az a vonósnégyes változat, amelyet szombaton este előadtak a Szent Imre templomban. – Sokak szerint ez a legintenzívebb, legtöményebb változat – méltatta a művet Kóczán Péter.

A soproni zenészek immáron 120 esztendeje minden évben előadják ezt a bibliai tárgyú kompozíciót a Nagyböjt időszakában. – A II. világháborúig az volt a hagyomány, hogy a Soproni Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjai elmentek Kismartonba és a Bergkiche-ben, ahol Joseph Haydn alussza örök álmát, a sír fölött, a templom karzatán előadták ezt a művet – mesélte el az érdekességet a művészeti vezető. - Amikor pedig leereszkedett a vasfüggöny, akkor a soproni templomokban élt tovább a hagyomány, olykor a titok leple alatt – fűzte hozzá. – A rendszerváltás óta mi járjuk Sopron templomait, és próbáljuk életben tartani ezt a szép hagyományt – mondta még Kóczán Péter.


fotó: Griechisch Tamás

A ünnepélyes hangverseny a Szent Imre Plébánia közösségének, valamint a Jereván Lakótelep Településrészi Önkormányzatának segítségével valósult meg. - A Wespa-vonósnégyes szombat esti koncertje rangos soproni kultúrtörténeti esemény, mert részint a Soproni Tavaszi Napok rendezvénysorozat egyik fontos helyszínévé tette a Jereván lakótelepet, másrészt a Soproni Zeneegyesület 120 éve során évente folyamatosan eljátszott hatalmas mű ezúttal a város egyik legszebb templomában, a Jerevánon csendülhet fel - mondta el Tóth Éva, a Jereván Településrészi Önkormányzat elnöke, önkormányzati képviselő. Hozzátette: a felemelő zenei élményen túl egy igazán mély lelki élményt is adott a vonósnégyes koncertje.

Az előttünk álló nagyböjti, majd az azt követő húsvéti ünnepi időszakra az elcsendesedést, az elmélkedést és a méltó ünnepi felkészülést is segítő zenemű a Wespa-vonósnégyes művészeinek előadásában a zord időjárás ellenére is teltházas közönséget vonzott, akiket méltán érintett meg a zenemű nemes emelkedettsége, nem utolsó sorban a Megváltó kereszten elhangzott utolsó hét szavának ereje és hatása.

Tóth Éva megköszönte a Szent Imre Plébánia közösségének, hogy hosszú ideje befogadják a csodálatos épületben a településrész koncertjeit, kiállításait, azért hogy a kultúra, a művészetek, a tartalmas és értékes lelki-szellemi feltöltődés helyszínévé váljon a Jereván lakótelep, a városrész közössége gyarapodására.

A teltházas koncerten részt vett Barcza Attila városi tanácsnok is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek