KultTereK: Összművészeti térélmény Sopron belvárosában

Sopron belvárosában 30 helyszínen kínálnak majd 90 féle „térélményt” mindazoknak, akik ellátogatnak 2018. szeptember 29-én a programfolyamra.

A rendezvény címéhez kapcsolódva a város egyik ikonikus helyszínén, a Petőfi téren várták a sajtó munkatársait  a nagyszabású program szervezői, ahol a KultTereK program részleteiről tájékoztatták a média munkatársait és ezáltal az érdeklődőket is.  

Pataki András, a Pro Kultura Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Seregély Dóra marketing igazgató és Szekeres Kriszta programszervező a tavalyi nagy sikerű KultKapuK rendezvény után örömmel számoltak be arról, hogy egy hasonló belvárosi rendezvénnyel lepik meg idén a soproniakat illetve az idelátogatókat, amelyben azonban idén a "terek" kapják a főszerepet. 


fotó: Leczovics Zsolt

A gazdag kínálat számszerűen azt jelenti, hogy a KultKapuK napján  30 helyszínen kínálnak 90 féle „térélményt” a látogatóknak, régi és új soproniaknak egyaránt.

Aki esetleg attól tart, hogy egy zajos eseményről van szó, azokat is igyekeztek megnyugtatni, hiszen hangsúlyozták, hogy nem lesz hangos a rendezvény, bár sok helyütt szól majd zene, de színpadi hangosítás csak a Petőfi téren lesz, a többi helyen bizony közel majd kell menni, hogy meghallhassuk és megláthassuk, mi mindennel készültek a közreműködők. 

A szervezők bíznak abban, hogy a KultTereK a nyilvános és kulturált találkozások helyszíne lesz és legalább annyira sikeres lesz, mint a tavalyi KultKapuK, amely után számtalan köszönő és folytatást igénylő levelet kaptak a látogatóktól. 


fotó: Leczovics Zsolt

A részletekre kitérve elhangzott, hogy a program nyitánya (amely ezúttal a soproni Petőfi Színház nyílt napja is lesz) a Szent Márk téren kezdődik „Egy délután Velencében” alcímmel, ahol vitorlabontással kezdődik a délután – aznap egy igazi vitorlás horgonyoz majd a színház előtt (a Fertő Tavi Vitorlás Szövetség jóvoltából).

A szökőkútban gondolat-gondolák úsznak majd (kis papírhajók, oldalukon nemes gondolatokkal). A kültéri színpadon pedig fellépnek a Soproni Petőfi Színház művészei (Savanyú Gergely, Simon Andrea, Szolnoki Tibor, Zsadon Andrea), a Sopron Balett, a Színitanoda interaktív térjátékkal készül, 5-től pedig a Sopron Musical Band színészzenekar játszik. Bent az épületben óránként lesz kulisszajárás, a jegypénztárban pedig 10%-os bérletvásárlási kedvezmény várja az érdeklődőket. A KultTereK zárása után, aznap este színházi bál a Mediterránóban.


fotó: Leczovics Zsolt

A város védőszentje, Szent Mihály is megjelenik a tereken: a Szent György templom belső udvarán a Szent György Lovagrend lesz a vendégünk és egy tapolcai gyűjtő jóvoltából 77 meseszép Miskakancsó is látható.

Vannak jól ismert „kultúrabarát” helyszínek: a Bányászati Múzeum udvara, a Fő tér, az Orsolya tér, a Tábornokház udvara, vagy a Cédrus – kihagyhatatlanok, de mindenhol más tartalom lesz idén! Ismét velünk lesz Szénási Ferenc karikaturista, a Civitas Pinceszínház, Sikszai László bútortervező, vagy a Honvéd Hagyományőrzők. De sok új partner is van: a Sopron és Környéke Német Kultúregyesület a Bányászati Múzeum udvarán kínál babstercet és persze sok minden mást, a Játékláz lázas társasozásra invitál a gótikus ülőfülkékben, DJ Jokó az orsolyás gimnazistákkal tart retro sulibulit és bakelitbörzét, és az idén több mozgásművészettel foglalkozó csoport is megmutatja magát.

A gyerekeknek is kínálnak majd térélményeket, így a Liszt teraszon a NépmesePont pont lisztes játékokkal és mesékkel készül, míg a Fő téren felnőtt és gyerek játszótér is lesz, de lehet majd kockakövön sakkozni és a Macskakő Gyermekmúzeum is tér-idő játékokkal készül erre a délutánra.


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Tavaly Soproni Somlai Attila képei ihlették a programot, az ő kultikus KultKapus festményiből is láthatnak egy fél tucatnyit ezen a délutánon 2 kapualjban. Továbbra is fontos szempont, hogy a KultTereKen soproni művészekkel, egyesületekkel, soproni szorgalommal, tudással és alkotásokkal találkozhatunk. Egyetlen „messziről jött” vendégünk egy fiatal magyar designer lesz: Sághegyi Adél egy többfunkciós design utcabútorral érkezik - ez okoz majd némi „térszűkületet” a Rózsák terén.

Az is fontos szándék, hogy ezen a délutánon a város múltjáról is megtudjunk valamit: az ókori városközpont (a Forum) helyén római katonákkal lehet kockázni, a Múzeumnegyed leendő fogadóterében régi soproni utcaképeket és utcaneveket lehet majd összepárosítani, a Fő téren az Ars Historica jóvoltából pedig életre kelnek a Szentháromság barokk szobrai (Löwenburg Jakab és hitvese). Az „Elfeledett soproniak” c. kiállítás felett a zsinagóga padlásán a zsidóüldözés egyik szívszorító pillanata elevenedik meg, a 70-es-80-as évek pedig az Orsolya téren (bakeliten) pörögnek majd.

Pataki András kiemelte, hogy köszönet illeti mindazokat, akik együtt dolgoznak a Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft-vel, hogy ez a 30 helyszín valódi élményt nyújthasson: 4 iskola, 5 társulat, 6 zenekar, 7 tánccsoport, 8 mester és iparos, 9 intézmény, 12 cég és vállalat, 15 művész és 16 egyesület, továbbá számos utcazenész és jelmezes „térfigyelő” önkéntes dolgozik azon, hogy a KultTereK életre keljenek.

Este 18:oo-ig működik a 30 helyszín a belvárosban, de utána a színház előtt még lesz egy záróesemény: egy sorsolás. A TÉRTOTÓt helyesen kitöltők között értékes soproni kulturális ajándékokat sorsolnak ki (színházjegytől a vacsorameghíváson át könyvekig, és egyéb felajánlásokig, megéri velünk játszani).

Mindez ingyenes program lesz! Jó Sopront!

 


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

Legnépszerűbb cikkek