| 2023. szeptember. 16. | 1 perc olvasás

Kulturális örökség napjai – emléktáblát avattak Sopronban

A kulturális örökség napjait szeptember 16-án és 17-én tartják. Ennek alkalmából "Velünk élő örökségek" címmel emléktábla-avató ünnepséget tartottak szombaton délelőtt Sopronban, a Szent György utcában.

Az átadón beszédet mondott dr. Farkas Ciprián, Sopron polgármestere, Filep Márk, a belváros önkormányzati képviselője, dr. Józan Tibor, a Soproni Városszépítő Egyesület elnöke és dr. Gömöri János, a Scarbantia Társaság elnöke, aki régészeti tájékoztatást is adott.

fotó: Hidegh András

Dr. Farkas Ciprián elmondta:

A mai napon egy QR-kódos táblát helyeztünk el, ami azt hirdeti, okoseszközökkel nyomon követhető módon, hogy valamikor itt volt Scarbantia Fóruma. Sopron az a város Magyarországon, ami a második leggazdagabb abban a tekintetben, hogy a legtöbb megőrzendő műemlék épület van itt. Épített örökségünk nagyon gazdag, erre figyelemmel kell lennünk a mindennapok során. Köszönöm a Scarbantia Társaságnak és mindenkinek, akinek ebben része volt, hogy ezt az emléket fel tudják frissíteni, fogyaszthatóvá tudják tenni a mai kor embere számára. Fontos, hogy meg tudjuk őrizni ezt a gazdag, épített, kulturális értéket, amely a soproniaknak örökségül jutott. Ebben szerencsére segítségünkre van a magyar kormány, hiszen az elmúlt években a Szent Mihály-templom, a Lenck-villa, a Múzeumnegyed, a Fő tér és környéke, az Óváros utca- és térburkolatai teljes mértékben megújultak kormányzati forrásból.
fotó: Hidegh András

Dr. Gömöri János, a Scarbantia Társaság elnöke, 1979 és 1983 között az ásatásokat vezette, az ünnepség után a Tourinform Sopron pincéjében található fórumot is bemutatta az érdeklődőknek.

Az emléktáblán elhelyezett QR-kód beolvasásával a Scarbantia Fórumának háromnyelvű bemutató oldalát tekinthetjük meg.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek