| 2019. szeptember. 23. | 3 perc olvasás

KultUtcáK - Vasárnap délután 30 felé 70 féle kultúrcikk a Belvárosban

31 helyszínen 70 féle kulturális élmény várja majd az érdeklődőket vasárnap a belváros utcáin. A KultUtcáK elnevezésű rendezvényről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót az Orsolya téren.

 - A Szent Mihály napi hétvégén a hagyományokhoz híven saját kultúránkkal büszkélkedünk Sopronban. A mezőgazdasági év fontos fordulója volt Szent Mihály ünnepe, amikor a gazda „leltárt készített”: számba vette a szaporulatot, felmérte a javakat és megünnepelte a saját eredményeit. Így tesszük ezt mi is pár éve Sopronban a város védőszentjének ünnepén: ennek szellemében hirdettük meg 2017 őszén a KultKapuK programunkat a belvárosban, akkor 30 kapualjban kínáltunk érdekes kulturális attrakciókat. A rendezvénynek nagy sikere volt, ahogy tavaly a KultTereK című délutánnak is - mondta el Szekeres Kriszta szervező, a Pro Kultúra Sopron közművelődési munkatársa.

- Az idén – amikor már a belváros valamennyi utcájában végeztek a kövezet rekonstrukciójával – KultUtcáKat szeretnénk berendezni egy délutánra: utcaszínházzal, utcazenével, utcai mutatványosokkal és… utcagyerekekkel. 2019. szeptember 29-én 14:00-18:00 között 31 helyszínen várjuk több mint 70 féle kulturális élménnyel a soproniakat és a város vendégeit. Az előző évekhez hasonlóan ezúttal is soproni művészeti csoportok, egyesületek, civil szervezetek és oktatási intézmények segítenek a 31 helyszín üzemeltetésében. Ezen a délutánon 5 iskola, 9 vállalkozás, 12 közintézmény, 14 művész és 18 egyesület (társulat, zenekar, egyesület, művészeti csoport) dolgozik azon, hogy a soproniak jól és tartalmasan érezzék magukat. Az önkéntes segítőkkel együtt többszázan tesznek-vesznek a belvárosban ezen a vasárnapon – remélhetőleg többezrek örömére - tette hozzá.

Két meghívott látványosságon kívül (biedermeier játszóház, élő utcai szoborpár) mindenütt soproniak mutatkoznak be. Új partnerek is vannak az idén, akik ezúttal először kapcsolódnak be a rendezvénysorozatba: például a Széchenyi Gimnázium, a Huszár Hagyományőrző Egyesület és az idén jubiláló Városszépítő Egyesület. Minden évben arra is törekednek, hogy a város múltjából is életre keltsenek valamit: ezúttal a selmeci egyetem Sopronba költözéséről születik egy utcaszínházi játék az Ars Historcia Társulat jóvoltából (hagyományőrző egyetemisták bevonásával), de a helyi gimnazisták életre keltik az Orsolya téren az egykori középkori sópiacot is: lesz Sóhivatal, asztalos SÓ, orSÓzás, minden óra 20-kor és 40-kor pedig verseSÓrajáték is felcsendül a téren. A Múzeum jóvoltából (és Bolodár Zoltán közreműködésével) a régi soproni utcanevekkel lesz helytörténeti szelfis játék (Hotel Wollner), a Hátsókapu elején pedig szabadtéren is kipróbálható lesz az új soproni társasjáték. Az Új utcában sétálók azt is megtudhatják, ki volt az a Boros Liána, az „elfeledett soproniak” egyike.

Régi helyek új funkcióval jelentkeznek az idén: az evangélikus templom előtti tér a jó akusztikájának köszönhetően utcazenés helyszínként működik ezen a délután: óránként más-más kínálattal. A Liszt Központ előtti téren a ’89-es eseményeket megidézve retro kívánságműsor lesz korabeli szocialista járművekkel, trabant taxival, este pedig nosztalgia utcabállal.

A résztvevők ezúttal is játszhatnak: a program térképe és helyszínrajza egyben szerencse szelvényt is tartalmaz. A 7 kérdésre adott helyes válasszal pedig értékes kulturális ajándékokat nyerhetnek 18:00 órakor a Liszt teraszon. Az este egy hangulatos Utcabállal zárul – a Liszt Ferenc utcában szürkület után régi slágerek várják azokat, akik még nem fáznak ilyenkor.

A KultUtcáK nyitánya 14.00 órakor a Fő téren kezdődik: dr. Fodor Tamás polgármester a Tábornokház erkélyéről köszönti a polgárokat és indítja útjára a városi fúvószenekart, akik menetzenével masírozzák végig az 5 belvárosi utcát – ezzel hivatalosan is életre kelnek a macskakövek. Több helyszínen komoly szerep jut majd a macskáknak, a macskanyelvnek, a macskazenének, a macskakőnek… Még csak le sem kell hajolni!  - Hiszen a kultúra – az utcán hever, és a rendezvény által még közelebb kerülhet az érdeklődőkhöz többféle formában is - tette hozzá Pataki András, a Pro Kultúra ügyvezetője. 

Legnépszerűbb cikkek