| 2022. január. 22. | 1 perc olvasás

Kuriózum és egyediség Eszterházán a Magyar Kultúra Napján

A kuriózumot, a csaknem megismételhetetlen egyedit és különlegest kínálta az idei Magyar Kultúra Napján is a fertődi Esterházy-kastély. A világszínvonalon felújított nyugati kastélyszárny korszerű kiállítási helyszínein csak ezen az ünnepen lehetett vezetett módon megtekinteni a máskor egyénileg látogatható kiállításokat.

A BOLDI, Szmrecsányi Boldizsár szobrászművész és Incze Mózes festőművész kiállítását a Magyar Kultúra Napján Incze Mózes vezetésével tekinthették meg az érdeklődők.
Incze Mózes nemcsak a kortárs művészet vizuális nyelvezetének van tökéletesen birtokában –, amint arról kiállított képei tanúskodnak –, de a rendkívül élményszerű - személyes, ugyanakkor az egyetemesbe emelt – tárlatvezetésén lebilincselően eredeti és hiteles előadásmóddal előadott ars poeticája, azaz művészi hitvallása és egyben hitvallása verbális formában is a végtelent a jelenbe oltotta. Incze Mózes a mitikussal egybevetett jelent festi meg az emberi lét kérdéseivel, amelyekben a BOLDI szobraival számos közös nevező megjelenítésére is sort kerített művészeknek és laikusoknak egyaránt izgalmas előadásában. „Az állókép világába vonjuk be azokat az időket, amikor kialakultak a képzőművészeti megjelenítési formák, az azokhoz kapcsolódó gondolatok és természetesen a jelen időnket, hiszen onnan szemléljük mi ezt”   - fogalmazott Incze Mózes.

A kastélykörnyezet is különlegest és egyedit adott hozzá a kortárs kiállításhoz. Ahogy a fénykorában a művészeteknek otthont adó történelmi kastélyépület a korszak legjelesebbjeinek volt a találkozási helye,
ugyanúgy a jelenben a kortárs művek esetében is ez a küldetése. Ez az idősíkokban jelentkező, a helyszín által meghatározott elem külön is érdekes metszőpontját teremtette meg a kiállítótérben bemutatott anyagnak – emelte ki a helyszínről is szólva a festőművész. Az ünnepi tárlatvezetéseket a Magyar Kultúra Napján a fertődi Esterházy-kastély közönsége szintén vezetéssel nézhette végig: felfedezhette az Esterházy-képtárat az arcképcsarnokkal és az Esterházy-porcelánkabinetet is a nyugati szárny rekonstruált kastélytereiben. A tárlatvezetésen résztvevők Fáy Andrásnak a kastély gondozásában megjelent Balló Ede – A fertődi Esterházy-képtár festészeti anyagának összegzése című kiadványát kapták ajándékba, amely külön témája volt a tematikus vezetésnek.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek