| 2022. március. 9. | 1 perc olvasás

Kutatók megtaláltak egy több mint 100 éve elsüllyedt hajót az Antarktisz közelében! Soproni fotós is részt vett az expedícióban

Kutatók megtalálták Sir Ernest Shackleton hajóját, az Endurance-t a Weddell-tengeren. A déli-sarki átkelésre készülő hajó 1915-ben süllyedt el, miután a feltorlódott jég összeroppantotta, és jelenleg háromezer méter mélyen nyugszik. Az expedícióhoz fotósként csatlakozott a soproni Horváth Eszter, azaz Esther Horvath.

Ahogy egy tudományos portál fogalmaz: két hétig tartott, míg a tengeralattjárók átfésülték az előre kijelölt kutatási területet. Végül az eredetileg feljegyzett pozíciótól mintegy hat kilométerre, délre bukkantak az Endurance maradványaira a Weddel-tengeren, amely az Antarktisz közelében található. A roncs nem borult fel, hanem vízszintesen fekszik a tengerfenéken, ráadásul meglepően jó állapotban van. A hajó ezentúl emlékhelynek minősül, így tilos megbolygatni, a kutatók ezért semmit sem hoztak belőle a felszínre, az Endurance név jól olvasható az oldalán. Horváth Eszter a közösségi média felületén így adott hírt a nagyszabású tudományos felfedezésről:

"Hálás vagyok, hogy expedíciós fotósként csatlakozhattam az utazáshoz, Frank Hurley nyomdokaiba lépve, aki a XX. század eleji Antarktisz-kutatás egy kiemelkedő alakja volt, és akinek a munkásságát annyira csodálom. A bolygó egyik legzordabb környezetében dolgozott a múlt században, ott, ahol nincs menedék az elképzelhetetlen hideg elől. Nagyon intenzív időszaknak éltem meg a kutatás heteit, most magunk mögött hagyva a tengeri jeget, úton vagyunk vissza Fokvárosba".

fotó: Esther Horvath Instagram-oldala

A soproni születésű Eszter a Nyugat-Magyarországi Egyetemen (ma Soproni Egyetem) szerzett közgazdász diplomát. Bécsben dolgozott, majd 2012-ben iratkozott be és végezte el egy neves New York-i székhelyű fotográfus iskola dokumentarista fotográfia szakát. Négy éve Németországban él, előtte hat évet New Yorkban töltött, de a szíve örökre Sopronhoz köti. 2020-ban elnyerte a World Press Photo díját, idén a Forbes Magyarország beválogatta a „100 Selfmade Magyar” közé, valamint bekerült a rangos fotóművészeti kitüntetés, az Infinity Awards díjazottjai közé is. Fotói hiánypótlók és úttörők a klímaváltozással kapcsolatban.

 

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek