| 2021. november. 22. | 2 perc olvasás

Kutyahideg - Vigyázzunk a háziállatokra

Télen nemcsak nekünk kell odafigyelni a hideg idő okozta veszélyekre, de kutyáinkra is jobban kell vigyáznunk!

Ha sokat tartózkodik kint a kutya a szabadban, illetve kizárólag kint tartjuk, az alábbiakra figyeljünk:

  • Az eddiginél magasabb kalóriatartalmú ételt adjunk neki! Ez nem jelenti azt, hogy hízlalni kell a kutyát. Ha a bordák már nem tapinthatóak és a horpasz nem kivehető, akkor elhízott kutyáról beszélünk. Csak minimálisan kell növelni a napi adagját, hogy raktározhasson a szervezete zsír formájában.
  • Kint tartott kutyának a tápjára tegyünk meleg vizet, vagy meleg levest.Mindig legyen előtte friss víz. Nem rátölteni kell, hanem cserélni a folyadékot. Pár csepp olajat ha teszünk a vízbe, nem fagy be.
  • Télen a lehető legkevesebbet fürdessük a kutyánkat, mert lemossuk a szőrét védő zsírréteget. Mindemellett a bundájukat ápolni kell, mert a csomós szőr nem véd a hideg ellen.
  • Jegesedés ellen nagyon sokan még sót használnak, ami szétmarhatja a kutyánk mancsát. A sétából haza érve ezt mossuk le, és töröljük szárazra a tappancsát. Ha vizes lett a szőre, azt se felejtsük megszárítani.
  • A bent tartott, fázós kutyákra nagy hidegben, a hőmérséklet különbség miatt, adjunk kutyaruhát, ha sétálni indulunk. Kinti kutyára ne adjunk ruhát! Ha vizes lesz a ruha, abban biztos megbetegszik.

Az elmúlt években nagyon sok olyan tulajdonossal találkoztak, aki állítja, hogy a kutyák nem tudnak megfagyni. Kisebb-nagyobb sikerrel próbálták őket meggyőzni arról, hogy tévednek. Nagy hidegben, megfelelő menedék nélkül ezek a szerencsétlen állatok halálra fagyhatnak. Legkönnyebben a lábaik, farkuk, fülük fagy el.

Fontos a szigetelt kutyaház, amit meg kell emelni akár egy raklappal, hogy ne a hideg-vizes földön legyen. Vastagon be kell szalmázni, ebben tudja magát melegíteni, szárítani. A szalmát cserélni kell, nem szabad egész télen ugyanazt az adagot bent hagyni neki. A pokróc nem megfelelő! Vizes lesz és megfagy, a kutya pedig kihúzkodja a házból. (Ilyenkor szokták leszögelni nekik a tulajdonosok… ) A szalmát nem fogja! A kutyaház bejáratára érdemes szélfogót tenni, lehetőleg átlátszót. Szélvédettebben tud pihenni, ha a bejárat nem középen, hanem egyik oldalra elcsúsztatva van kivágva. A kutyaház nagyságát úgy kell kiválasztani, hogy a saját test hőjével be tudja fűteni. Ne legyen sokkal nagyobb az eb testénél, fel tudjon állni benne, illetve lefeküdni. Kutyánk búvóhelyét olyan helyre tegyük a kertben, ahonnan az ajtónkat és a kaput is látja és ellenőrzése alatt tudja tartani.

  • Rendkívüli hidegben előszobába, vagy pincébe engedjük be őket.
  • Téli hónapokban figyelni kell, hogy elkerüljük a fagyálló mérgezést. Sok eszközben használunk fagyállót, ami sajnos az édeskés íze miatt vonzó az állatoknak. Kis mennyiség is halálos lehet. Mérgezés gyanúja esetén azonnal forduljunk állatorvoshoz, ne késlekedjünk.
  • Ahogy nyáron, úgy télen se hagyjunk kutyát az autóban! A kocsiban megreked a hideg.
  • Ha kóbor, gazdátlan állatot látsz, ne hagyd magára!

Borítókép; pixabay 

Legnépszerűbb cikkek