| 2024. február. 23. | 1 perc olvasás

Küzdelem a lelkekért

„Küzdelem a lelkekért” címmel kiállítás nyílt a soproni Szent Orsolya Római Katolikus Iskolában. A kommunizmus áldozatainak emléknapját Magyarországon minden évben február 25-én tartják, a tárlatot ennek alkalmából mutatták be. A kiállítás az iskolában március 1-ig tekinthető meg.

A kiállítással a kommunista diktatúra áldozatairól emlékeznek meg. A tárlatot a Szent Orsolya Római Katolikus Iskola, Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Nemzeti Emlékezet Bizottság közösen rendezte. A tárlat megnyitóján dr. Farkas Ciprián polgármester kiemelte: a tárlat célja az emlékezés és az emlékeztetés.

fotó: Griechisch Tamás

"Minden évben február 25-én emlékezünk meg a kommunizmus áldozatairól. A Szent Orsolya iskolában megrendezett kiállítás a kommunizmus bűntetteit, valamint a vallási és az autonóm közösségek felszámolására, megszüntetésére és lehallgatására vonatkozó tevékenységeit tárja a látogatók elé. Ez az embertelen, bűnös rendszer magyarok ezreinek, százezreinek életét tette tönkre, ezen kívül fontos céljuk volt a magyar ifjúság vallási nevelésének a megakadályozása".– hangsúlyozta dr. Farkas Ciprián.

fotó: Griechisch Tamás

"A kiállítás legfőbb célja, hogy a diákok megismerjék azokat a módszereket, amelyekkel a kommunista rendszer a katolikus egyházat és az ifjúsági közösségeket üldözte az 1960-as években. Napjainkban szabadon gyakorolhatjuk a vallásunkat, viszont a jelen megbecsülése szempontjából fontos, hogy megismerjük a múltbeli eseményeket"– mondta el a SopronMédia kérdésére dr. Kovács András, a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda-Bölcsőde igazgatója.

fotó: Griechisch Tamás

A megnyitót követően Soós Viktor Attila történész interaktív előadást tartott a fiataloknak az 1960-as években Magyarországon élő egyházi, ifjúsági közösségekről. A tárlatot március 1-ig előzetes regisztrációval bárki megtekintheti.

fotó: Griechisch Tamás
fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek