| 2020. március. 23. | 2 perc olvasás

Lakáspiac járvány idején

Egyre reálisabb forgatókönyv a kereslet visszaesése, amit az Otthon Centrum legfrissebb adatai is mutatnak. A visszaesés leginkább a fővárosban érezhető, vidéken egyelőre élénk a piac.

A koronavírus épp egy lassuló időszakot követő konszolidációs periódusban érte el az ingatlanpiacot, amelynek hatásai egyértelműen attól függnek, hogy a különböző országok milyen gyors és hatékony választ adnak a járvány kezelésére. Az egyelőre hatóságilag csak javasolt és nem kötelezően előírt házi karantén és otthonmaradások miatt az ingatlanvásárlási hajlandósággal együtt a megtekintések száma is csökkent a korábbi időszakhoz képest. A sürgős eladások azonban a tapasztalatok szerint gyorsan lezajlanak.

Az irodák tapasztalatai szerint, az ingatlanpiac jelenlegi állapota vegyes képet mutat. A koronavírus hatása leginkább Budapesten érzékelhető, jóval kevesebb az érdeklődő, vidéken még nem jellemző a járvány okozta pánik, továbbra is élénk a piac. A helyzet azonban a legfrissebb hírekhez és kormányzati intézkedésekhez igazodva gyorsan változik.


forrás: pixabay

 „A folyamatban lévő ügyletek esetében a vevő és az eladó is arra törekszik, hogy mihamarabb lezárja az ügyletet” – árnyalta az adatokat Kosztolánczy György az Otthon Centrum vezérigazgatója. „Az elmúlt hetekben még semmilyen változás nem volt tapasztalható, minden úgy működött, ahogy a korábbi időszakban. A múlt héten viszont már azt láttuk, hogy az ingatlanmutatások száma 60 százalékkal visszaesett, míg a vételi ajánlat ugyanannyi volt, mint az előző hetekben” – ismertette a pillanatnyi helyzetet Kosztolánczy György.

Amíg a mostani helyzet fennáll és a hatósági előírásoktól függetlenül az emberek józan belátása is megkívánja, hogy amennyire lehet, a személyes kontaktustól lehetőleg távol tartsák magukat, részben ellehetetlenülnek a lakás eladások is. Ebben a helyzetben a legtöbben nem szívesen fogadnak idegeneket, kerülik az ingatlanok bemutatását. A határozott vételi szándékkal piacra lépő vásárlók pedig a bizonytalan kilátások miatt sok esetben inkább elhalasztják a beruházást, valószínűsítette az Otthon Centrum vezérigazgatója.

A jövőbeni kilátások latolgatása korai, hiszen nagyon sok függ attól, hogy mennyi időre lesz szükség a járvány megfékezésére. Egy-két hónapos karantén nem roppantja meg a piacot különösebben, és ha igazak a várakozások, akkor a gazdaság – a 2008-as világgazdasági válsággal ellentéten – igen gyorsan regenerálódhat. Jelen ismereteink szerint ezeknek a hatásoknak az összességétől függ, hogy 2020 második felében miként alakulnak a tranzakciószámok, illetve a gazdasági megfontolású, befektetési célú vásárlások.

Legnépszerűbb cikkek