| 2016. október. 13. | 4 perc olvasás

Lámfalussy Sándor nevét vette fel a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara

A világhírű közgazdászprofesszor, az Euró egyik atyjaként ismert Lámfalussy Sándor nevét vette fel a Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara. Az oktatási intézmény épületében, a Lámfalussy-család tagjainak jelenlétében felavatták az Európai Központi Bankot megalapító, pénzügyi-gazdasági szakember emléktábláját. A Közgazdaságtudományi kar Lámfalussy-emlékérmet is készíttetett, amelyet évente egy alkalommal adnak majd át a kari tanács döntése alapján.

Lámfalussy Sándor több szálon is kötődik megyénkhez: 1929-ben Kapuváron született, majd Sopronban volt bencés diák. 1949-ben Belgiumban telepedett le, ahol a Leuveni Katolikus Egyetemen végezte tanulmányait, ezután Oxfordban szerzett doktori címet. Az amerikai Yale, valamint a Leuveni Egyetemen professzorként tanított. 1976-tól a bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankjánál dolgozott gazdasági tanácsadóként, majd 1985-ben ugyanitt vezérigazgató lett.

Az ún. Delors-bizottság tagjaként részt vett az Európai Monetáris Unió megvalósítási tervének kidolgozásában. Lámfalussy Sándornak az Európa Monetáris Intézet első elnökeként komoly érdemei voltak a közös európai fizetőeszköz, az Euró megalkotásában és bevezetésében. Emellett fontos szerepet töltött be az euró-övezeti árstabilitás fenntartása, így az egységes pénznem vásárlóerejének megőrzésért felelős, Európai Központi Bank megalapításában.

A magyar származású közgazdászprofesszor publikációi világszerte ismertek a pénzügyi-gazdasági szakemberek körében. Munkásságát a belga király bárói címmel, a francia elnök pedig a Becsületrend parancsnoki fokozatával ismerte el.

Lámfalussy Sándor 1998-tól volt a Magyar Tudományos Akadémia, 2008-tól pedig a Bölcsek Tanácsának tagja. 2001-ben a Corvin-lánc kitüntetettje lett, 2004-ben a Közgazdaságtudományi Kar előterjesztése alapján a Nyugat-magyarországi Egyetem díszdoktorai közé fogadta. 2013-ban pedig az egyik legmagasabb szintű állami elismerést, a Magyar Szent István Rend kitüntetést vehette át. 2015-ben hunyt el.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Kara idén márciusban kereste meg hivatalosan a Belgiumban élő Lámfalussy-családot. Az özvegy, és a szellemi hagyatékot kezelő Christoph Lámfalussy pozitívan fogadták a névfelvételi kérelmet. A beleegyező nyilatkozat aláírása után, az egyetem Közgazdaságtudományi Kara 2016. október 13-án veszi fel hivatalosan Lámfalussy Sándor nevét.

„Büszke vagyok arra, hogy a világszerte elismert, zseniális közgazdászprofesszor nevét viseli mostantól a közgazdaságtudományi kar, az pedig külön büszkeséggel tölt el, hogy a Lámfalussy-család három tagja is megtisztelt bennünket azzal, hogy részt vettek a mai ünnepségen. Vállaltuk, hogy Lámfalussy Sándor szellemi örökségét a kar méltón gondozza a továbbiakban is. Az, hogy professzor úr nevét használhatjuk, az intézményünkben folyó szakmai munka elismerése is egyben, ugyanakkor erkölcsi kötelezettséget is jelent számunkra.” – mondta az ünnepséget követően Dr. Fábián Attila, a Nyugat-magyarországi Egyetem Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karának dékánja.

A névfelvételi ünnepségen felavatták a Közgazdaságtudományi Kar aulájában Lámfalussy Sándor emléktábláját, az új kari zászlóra pedig az első díszszalagot a professzor özvegye, Anne-Marie Lámfalussy kötötte fel. Az oktatási intézmény Lámfalussy-emlékérmet alapított, amely Soltra E. Tamás éremművész alkotása. Az emlékérmet évente egy alkalommal kaphatják meg a kari tanács által alkalmasnak ítélt jelöltek.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karán jelenleg több mint ezer hallgatót oktatnak. A jövőben kiemelt szerepet kapnak a pénzügyi számviteli, turisztikai és idegen nyelvű képzések.


fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: Leczovics Zsolt

fotó: sopronmedia.hu

Legnépszerűbb cikkek