| 2022. január. 10. | 2 perc olvasás

Lara mindene a kosárlabda

Csaplár-Nagy Larának olyan a testalkata, mintha csak a kosárlabdázásra „találták volna ki”: 12 évesen már 178 centiméter magas és hízásra sem hajlamos. A lánynak mindene a sport: a napi kétórás és kondicionáló edzések mellett még kevéske szabadidejében is a legszívesebben a kosárral foglalkozik. Szerencsére ez nem megy a tanulás rovására.

Lara már háromévesen kedvet kapott édesapjától, Csaplár-Nagy Arnold NB I-es kosárlabdázótól és edzőtől a játékhoz. Három évvel ezelőtt – a diákolimpián csapatban elért országos első helyezéséért – megkapta a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola „Jó tanuló – jó sportoló” díját. Tavaly elnyerte a „Legszorgalmasabb Kisdarázs” megtisztelő címet, amit évente egy gyerek kaphat meg. Emellett a gyermek korosztályban a Basketgirls országos torna első fordulójában gólkirálynő lett, a másodikban pedig MVP „A legértékesebb játékos” díjat kapott.

– Hatalmas élmény volt számomra, hogy az őszi szünetben a csapattal Lloret de Marban voltunk – mesélte. – Első repülésnek nem volt rossz. Megvertük a cseheket, és kétszer is játszottunk az FC Barcelonával: először nagyon szorosat, de a másodikra már elfáradtunk, úgyhogy sajnos ők nyertek. Megnéztük a katalán fővárost és Lloret de Mart is. Nagy benyomást tett rám, hogy a spanyolok mennyire kedvesek és közvetlenek.

Ha az a fránya földrajz nem lenne, Lara a tanulmányi eredményeivel is teljesen elégedett lenne. A sport rengeteget segített neki ezen a területen is: megtanult koncentrálni és csapatban működni. Az iskolájától, valamint osztályfőnökétől, Palkovits Tamástól is óriási támogatást kap.

– Idén kerültem át az U14-es korosztályba, sokat köszönhetek edzőimnek, Stoics Juditnak és Áron Krisztiánnak. A Soproni Sportakadémia lehetőséget biztosított arra, hogy heti kétszer egyéni képzésre járjak a kondicionális edzőmhöz, Perlaki Mónikához. Az iskolánk igazgatója, Raffai Balázs pedig támogatott ebben - tette hozzá.

A lány most hetedikes. Az általános iskola befejezése után a Berzsenyi-líceumban vagy a Fáyban szeretne továbbtanulni, ugyanis a legfontosabb számára az, hogy az angol nyelvet minél jobban elsajátítsa.

– Az érettségi után az USA-ban és/vagy Spanyolországban szeretnék egyetemre járni. Hogy pontosan milyen szakon, azt még nem tudom. Szeretem a matekot is, de a fő szempont az, hogy legyen kosár – részletezte. – Az az álmom, hogy később majd játsszam a WNBA-ben, az Euroligában pedig meghatározó kosárlabdázó legyek.

Larának most kevéske szabadideje van, mert a félév vége előtt sok az iskolai feladat. Ha teheti azonban, vagy az udvaron játszik a barátaival, vagy az Xboxon, és rengeteget foglalkozik kutyusával, a mentett keverék Kobe-val, aki Kobe Bryantről kapta a nevét. Húga, a 9 éves Lilla szintén kosarazik, osztályfőnöke pedig az a Halvax Juli néni, aki Larának is a szeretett alsós tanítónénije volt.

Legnépszerűbb cikkek