| 2021. december. 13. | 1 perc olvasás

Látni és látszani

A téli biztonságos közlekedés egyik legfontosabb eleme a jól láthatóság. A Soproni Rendőrkapitányság is részt vett az október közepétől december elejéig tartó „Látni és látszani 2021” országos közlekedésbiztonsági akcióban. Heti két alkalommal jelentek meg a közlekedésrendészeti járőrök a Győri úti, valamint a Lackner Kristóf úti OMV töltőállomásokon, ahol láthatósági mellényt, fényvisszaverő karkötőt, valamint vadriasztót adtak az érdeklődőknek.

Kovács Miklós r. alezredes a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti vezetője elmondta: a kampány elsődleges célja, felhívni a közlekedők figyelmét a közös felelősségvállalásra. A közlekedés biztonságának megteremtése csak akkor lehet eredményes, ha fontosságát, kockázati tényezőit a közlekedés minden résztvevője felismeri – és tesz is érte.

Autóvezetés közben a tökéletes látás életet menthet, hiszen a járművezetéshez szükséges döntések és mozdulatok 90 százaléka a szemünktől függ – tette hozzá a szakember. Az olyan külső tényezők, mint a sötétség vagy a rossz időjárási viszonyok ronthatják látásunkat, ezért nagyon fontos, hogy évente legalább egyszer ellenőriztessük szemünket szakemberrel, akkor is, ha úgy gondoljuk, hogy nincs szükségünk látáskorrekcióra.

A másik kritérium a jól látszani. Rendszeresen ellenőrizni kell a gépjárművek lámpáit, a fényszórók beállítását, esetleges szennyezettségét. A szélvédő és az ablakok tisztaságáról is minden esetben meg kell győződnünk, de nemcsak a szennyeződés, hanem a repedések is akadályozhatják a szabad kilátást. Ugyanakkor gyalogosként, illetve kerékpárosként sem szabad a jól láthatóság jelentőségéről megfeledkeznünk. A láthatósági mellény vagy a jól látható, színes ruházat életet menthet – zárta gondolatait az alezredes.


fotó: Soproni Rendőrkapitányság

fotó: Soproni Rendőrkapitányság

fotó: Soproni Rendőrkapitányság

Borítókép: Soproni Rendőrkapitányság

Legnépszerűbb cikkek