Látványos munkálatok az M85-ös úton (képek és videó)

Ütemterv szerint haladnak a műtárgy építések az M85-ös útnál, zajlanak a földmunkák és pályaszerkezet kialakítása is.

Az M85 autóút Nagylózstól Sopron-kelet csomópontig tartó úgynevezett III. építési szakaszán a végéhez közeledik a nagy tömegű földmunka, mely egyebek mellett a töltésépítést jelenti. Ezen a szakaszon már pályaszerkezeti rétegek építése is történt, illetve folyamatban van jelentős hosszon Nagycenk térségétől haladva Sopron felé. Megkezdődött a közbenső elválasztó sávban a szalagkorlát építése is.

A nagycenki üzemmérnökség építése is folyamatban van. Az alapozási munkákat követően az épületek vasbeton építési munkáit végzik, valamint az előregyártott vasbeton szerkezetek daruzását és összeszerelését, de megkezdődött a közműellátást biztosító vezetékek kiépítése is.

A műtárgy építések is haladnak az előzetes ütemezésnek megfelelően. A műtárgyak készültségi foka sokrétű és hidanként eltérő. Van ahol a szerkezetépítésén (hídfő, közbenső támaszok építése) dolgoznak a szakemberek, de több műtárgy esetében megtörtént már a hídgerendák beemelése is. Ezeken a műtárgyakon a híd pályalemez zsaluzása, vasszerelése, betonozása zajlik.

Security Check Required

null

Peresztegnél elkészült a szakasz továbbépíthetősége szempontjából kifejezetten jelentős projektelem, az M85 autóút felett a Sopron-Szombathely vasútvonalon a rácsos főtartós acél szerkezetű vasúti híd. A nyomvonalat keresztező közműkiváltások befejeződtek.

Az M85 autóút Sopron-kelet csomóponttól a Fertőrákos csomópontig tartó úgynevezett IV. építési szakaszán a nagy tömegű földmunkát végeznek. Műtárgyakat is építenek, amely munkálatok itt is az előzetes ütemezésnek megfelelően haladnak. Döntően a szerkezetépítés van folyamatban, de a Győr-Sopron GYSEV vasútvonal felett épülő műtárgy közbenső támaszában a hídgerendák beemelése is megtörtént.

A Győr-Sopron vasútvonalnál
A Győr-Sopron vasútvonalnál

Az üzemmérnökségnél
Az üzemmérnökségnél

A munkaterület téli állagmegóvása érdekében szükséges munkálatokat a vállalkozó karácsony előtt elvégezte, januárban pedig az időjárás függvényében folytatta az építési munkálatokat.

Az M85 autóút V. szakaszának (Fertőrákos csomópont – Sopron országhatár közötti 3,95 km 2×2 sávos gyorsforgalmi út a meglévő 84. sz. főúti határátkelőhelyhez történő ideiglenes visszakötéssel, valamint a 8647. jelű Sopron Ény-i elkerülő úttal ) kivitelezését az SDD Konzorcium végzi. A befejezési határidő 2024. június vége.

Jelenleg ezen a szakaszon a területszerzés és a régészeti feltárás van folyamatban. A részleges munkaterület átadás-átvétel megtörtént, a vállalkozó a terület-előkészítő munkálatokat végzi, és várhatóan februárban a humuszmentési munkálatok is megkezdődnek.

A kiviteli tervek elkészítése a vállalkozó feladata, a tervezési munkák folyamatban vannak, a konkrét kivitelezési munkálatok kezdése az egyes szakági tervek jóváhagyásának a függvénye.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek