| 2019. július. 4. | 3 perc olvasás

Látványos szakaszához érkezik az M85-ös út építése

Négy szakaszban épül az M85-ös gyorsforgalmi elkerülő út Csorna és Fertőrákos között. Az építkezés látványos elemei is lassan beindulnak, ezzel együtt azonban a közeljövőben már a főutak terelésével is számolni kell. A tervek szerint 2020 végén vehetik birtokba az autósok a gyorsforgalmi 57 kilométeres szakaszát.

Bejárást tartottak az épülő M85-ös gyorsforgalmi út Nagylózs-Sopron szakaszán. Gyopáros Alpár kormánybiztos óriási helyi jelentőségű beruházásnak nevezte a 2x2 sávos út építését, mely jelenleg a régió egyik legnagyobb volumenű beruházása és segíteni fogja az érintett 17 településen az életminőség javulását.

- Nagyjából félidőben tart most a kivitelezés, hiszen 2020 végére átadhatjuk a forgalomnak az M85-ös gyorsforgalmi út csornai elkerülőtől Sopronig tartó szakaszát – emelte ki Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. - A Soprontól az országhatárig tartó szakasz esetében 2-3 évvel későbbi átadással számolunk. A beruházás jelentősége óriási, hiszen általa gyorsabb és biztonságosabb lesz a közlekedés. Tehermentesülnek a térség települései, hiszen az áthaladó jelentős forgalom más úton is tud majd közlekedni. Emellett pedig népességmegtartó ereje is lesz a beruházásnak. Ugyanis a falvak lakói az M85-ös segítségével gyorsabban elérhetik az iskolájukat, munkahelyüket és a közszolgáltatókat. Ezzel nagy ösztönzést kapnak a fiatalok is arra, hogy a szülőfalujukban maradjanak – fejtette ki.


fotó: Griechisch Tamás

A kivitelezés mind a négy szakasz esetében az ütemterveknek megfelelően halad: nagycenki üzemmérnökség az autóúttal együtt 2020 év végre készül el,  az útalapozás pedig folyamatosan zajlik a teljes nyomvonalon. Erről már Kiss Boglárka a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője tájékoztatott mindenkit.

- Összesen 8 millió köbméter földet építenek be, ebből jelen pillanatban mintegy 3 milliónál tartunk – világított rá Kiss Boglárka, a NIF Zrt. szóvivője. - Nemsokára elkezdődik egy hosszabb szakaszon a javító és védőréteg építése, illetve úgy tervezi a kivitelező, hogy az év végére terjedelmesebb részeken a pályaszerkezet alsó részét is meg tudja építeni és arra helyenként már rákerülhet a cementstabilizációs alapréteg. Erről azt kell tudni, hogy már szilárd burkolat – emelte ki.

A most épülő 57 kilométeres szakasznak köszönhetően javul a régió infrastruktúrája, ezáltal nőhet a terület versenyképessége. Ami pedig nagyon fontos, hogy Sopron bekerül a nemzetközi, gyorsforgalmi úthálózatba.   

- Az út jelentősége óriási – szögezte le Dr. Farkas Ciprián városi tanácsnok. - A soproni emberek már megérdemlik ezt. Az út által a város és régiója komfortosabban, lényegesen jobb feltételek során lesz megközelíthető, így vonzóbb lesz a turisták és a befektetők számára egyaránt. Ez az út nem csak Sopronig fog elérni, hanem egyenesen városunk és térsége jövőjébe vezet, ugyanis felfűzi azt egy Budapest-Bécs tengelyre, amely rengeteg új lehetőséget eredményez – részletezte.  


fotó: Griechisch Tamás

A turizmus szempontjából is nagy jelentősége lehet ennek a több mint 170 milliárd forintos beruházásnak, mert az elérhetőség az egyik legfontosabb tényező, amikor valaki úti célt választ. - Sopron és térsége célja, hogy kiemelt nemzetközi fogadóterületté váljon – emelte ki Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. - Köszönetemet szeretném kifejezni a magyar kormánynak ezért az útért, amelyet teljes mértékben hazai forrásból finanszíroz – világított rá.

A beruházás most érkezik a látványos szakaszához, még idén nyáron felüljárók épülnek Sopron és Nagycenk környékén is. Várhatóan 2020 IV. negyedévére készül el Fertőrákosig az út. Az országhatárig épülő szakaszt a tervek szerint 2024-ben fogják átadni.  

A bejáráson részt vett Dr. Simon István Sopron alpolgármestere is.


fotó: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek