Legendás művek a legendák évadában

Erkel Ferenc Bánk bán című operáját Vidnyánszky Attila rendezésében, a Coopera produkciójaként június 12-én, Carl Orff Carmina Burana népszerű művét a győri filharmonikusokkal, győri, soproni, budapesti kórusokkal, operaénekesekkel, Oberfrank Péter vezényletével június 13-án láthatják a nézők a fertőrákosi barlangszínházban.


Bánk bán: sorsfordító kérdések


Remek krimi, izgalmas történet, száguld, akár egy Verdi-opera, magyarságunk legfontosabb, sorsfordító kérdéseiről szól, a legjobban megírt magyar színdarab, megfoghatatlan lelkiséget hordoz, mítosz lengi körül. Ezek a szavak, jelzők kikerülhetetlenek, amikor Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező beszél a Bánk bánról. A nagyszabású, látványos, sztárénekeseket felvonultató monumentális előadás a Coopera produkciójaként június 12-én este nyolc órakor látható a legendák évadában, a fertőrákosi barlangszínházban. A címszereplő Molnár Levente, aki hangjával a New York-i Metropolitantól kezdve a világ minden táján ámulatba ejtette a közönséget. 

Ez a legfontosabb operánk. Katona József műve a legjobban színpadra írt szöveg és színdarab. Shakespeare-i magaslatokban mesél nagy, igaz, sorsfordító dolgokról. Könnyen át- és megélhető dimenzióban érzelmek segítségével kommunikál. Beszél féltékenységről, irigységről, gyűlöletről, csalásról. Olyan dolgok mozgatják a történetet, ami bennünket, egyszerű embereket érint, és könnyen megélhető számunkra. Ugyanakkor nemzetünk, hazánk, Közép-Európában való ittlétünk legfontosabb kérdéseit boncolgatja. Nem véletlen, hogy mítosz lengi körül, kultikussá vált a mű, mert ez természetes - nyilatkozta a Bánk bánról Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező. 


Részletek az előadásról ezen a linken:

https://www.soproniszinhaz.hu/hu/hirek/1913-bank-ban-fertorakoson.html


Mágikus Carmina Burana


Mágikus, ikonikus, misztikus mű. Világot teremtő és mozgató őserő, a természet, a szerelem élménye, megújulása. A huszadik század legismertebb dallama. A Carmina Burana a zenetörténet egyik legnépszerűbb darabja. A Győri Filharmonikusok sorozata ezzel az alkotással indul a Kékfrankos bérletben június 13-án este nyolc órakor a barlangszínházban. A koncert nagyszabású összefogással valósul meg, hiszen a majd nyolcvantagú szimfonikus zenekar mellé soproni, győri és budapesti kórusokat hívtak meg. Vezényel Oberfrank Péter Liszt-díjas, érdemes művész.

Részletek ezen a linken

 

Legnépszerűbb cikkek