Légi úton derítik fel a parlagfűvel szennyezett területeket

A parlagfűvel fertőzött területek légi felderítését végzik a megyei kormányhivatal közreműködésével. A helikopteres „bejárás” során rövid idő alatt nagy terület áttekintése válik lehetővé a szakemberek számára. Azokon a földeken, ahol a jogszabályi előírások ellenére nem zajlott le a parlagfű mentesítés, a hatóság elrendeli a közérdekű védekezést, a gondatlan földhasználót pedig növényvédelmi bírsággal sújtja.

A parlagfű légi úton történő felderítését a készenléti rendőrség helikoptereinek közreműködésével végzik a megyei kormányhivatal növény- és talajvédelmi szakemberei – Ez a módszer jó lehetőséget biztosít arra, hogy egy nap alatt a megyének több mint a felét végigjárjuk – mondta el Szemerits Attila a Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának vezetője a péri repülőtéren tartott sajtótájékoztatón. –  Ebben az évben újdonságnak számít, hogy drónok segítségével még alaposabb vizsgálatot tudnak végrehajtani.  

Szemerits Attila, a Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának vezetője
Szemerits Attila, a Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának vezetője

A tapasztalatok alapján a megyei földhasználók és földtulajdonosok együttműködést mutatnak a hatóságokkal, így mentesítik a gyomoktól a saját területeiket. A gazdálkodók mellett a belterületen élők is sokat tehetnek, hogy a parlagfő pollenje kevésbé terhelje a környezetet. –  A leghatékonyabb és legegyszerűbb védekezés az átlagemberek számára kis területen az, ha gyökerestül kitépik a gyomot a földből. – emelte ki az osztályvezető.

A parlagfűvel fertőzött területeken a növényvédelmi hatóság közérdekű védekezést rendel el. A hatósági eljárás költségei a gondatlan földhasználót terhelik, akinek – a fertőzött terület méretétől és a fertőzöttség mértékétől függően, akár 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot is meg kell fizetnie a jogszabályban előírt kötelezettségének elmulasztása miatt.

Legnépszerűbb cikkek