| 2020. április. 2. | 1 perc olvasás

Legkorábban ősz végére elkészülhet a vírus elleni oltóanyag

Még nem alakult ki immunitás a koronavírus ellen, ezért van ilyen sok fertőzött a világon – közölte a Semmelweis Egyetem rektora.

Az előrejelzések szerint legkorábban ősz végére elkészülhet a koronavírus elleni oltóanyag, de számos kísérletet kell még utána is elvégezniük a tudósoknak – erről beszélt a Semmelweis Egyetem rektora az M1-en.

Merkely Béla kiemelte: a vírusfertőzéssel szemben semmiféle gyógyszer nem áll rendelkezésre, ezért megbetegedés esetén is a legjobb megoldás, ha otthon maradunk.

„Teljesen természetes, hogy egy ilyen viszonylag rövid idejű fennállású vírussal szemben jelenleg még nincsen oltóanyag. Leghamarabb is az ősz vége fele várható. Nagyon komoly nemzetközi kutatások folynak, hiszen akit be kell oltani, az pont az úgynevezett veszélyeztetett csoport: a nagyon idősek és betegségekkel, szív- és érrendszeri megbetegedéssel, daganatos megbetegedéssel élő honfitársaink” – fogalmazott.

Tudatta, hogy Magyarországon továbbra is az influenza dominál, a jelenlegi felső légúti megbetegedések csupán öt százalékát okozza koronavírus.

Merkely Béla kiemelte, hogy a kormány döntései hamar érkeztek és nagyon hatékonyak voltak, Magyarország emiatt komoly helyzeti előnybe került, és az egyik legjobban teljesítő ország a vírus fékezésében. Néhány dél-európai és nyugat-európai országban súlyosabb problémák vannak, és szűkebbek a járvány leküzdésének lehetőségei – tette hozzá.

A rektor ismertette, hogy a Semmelweis Egyetem konzorciumot hozott létre a koronavírus-fertőzésre kialakított immunválasz vizsgálatára, továbbá járványügyi vizsgálatokat végeznek, analizálják a diagnosztikus vizsgálatok eredményeit, és speciális szűrést végeznek arra vonatkozóan, hogy hány ember eshetett már át a fertőzésen. Ez utóbbi azért fontos, mert ezek az adatok előrevetíthetik, milyen további lépésekre lesz szükség, vagy hogy mikor lehet engedni a szigorú távolságtartást eredményező szakpolitikai intézkedésekből – magyarázta.

Szerinte a népesség néhány százaléka már biztos átesett a fertőzésen, számuk jóval több lehet a kormányzati honlapon közölt adatoknál.

A címlapfotó illusztráció.

Legnépszerűbb cikkek