| 2016. október. 29. | 3 perc olvasás

Legszebb ház a Fertő-vidéken pályázat indul idén is

A Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa és a Civilek a Fertő-tájért Egyesület által meghirdetett „Legszebb ház a Fertő-vidéken” elnevezésű pályázat kiírását jelentette be ma Fertőszéplakon, a Széchényi kastélyban Firtl Mátyás országgyűlési képviselő és Ivanics Ferenc, a Fertő-táj Világörökség elnöke.

A Széchényiek sasfészkének számító a fertőszéplaki Széchényi kastélyban fontos hangsúlyozni, hogy a Fertő-tájhoz, mint épített örökséghez hozzátartozik Széchenyi is, ez a jubileumi Széchenyi évben fontos, mint ahogyan a másik jubileumot is fémjelzi, hogy idén ünnepli alakulása 15. évét a Fertő-táj Világörökség, amelynek eredményes munkáját – többek között -  az egyre több, értékes megújuló és már díjazott ház is bizonyítja. - mondta Firtl Mátyás, Sopron és környéke országgyűlési képviselője. 

- Az itt élő közösségek erejét is mutatja, hogy mindent megtesznek azért, hogy a Fertő-táj Világörökségbe beillő épületeket újítsanak fel, vagy építsenek,olyanokat, amelyek tervezésükben, kivitelezésükben tükrözik azt az értékszemléletet, amely a világörökségi helyszínből adódik - hangsúlyozta a képviselő. 

Firtl Mátyás azt is bejelentette, hogy a magyar kormány kiemelt turisztikai térséggé nyilvánítja Sopront és térségét, ami annak az eredményességnek is köszönhető, amelyhez a Fertő-táj Világörökség településein élő emberek munkája is hozzájárul.

Pályázati felhívás

 Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület
és a

Civilek a Fertő-tájért Egyesület pályázatot hirdet

LEGSZEBB HÁZ A FERTŐ-VIDÉKEN 

címmel.

 (A területhez tartozó települések: Fertőrákos, Balf (Sopron), Fertőboz, Hidegség, Nagycenk, Fertőhomok, Hegykő, Fertőszéplak, Fertőd, Sarród – Fertőszentmiklós és Fertőendréd)

A pályázat két kategóriában kerül meghirdetésre:

1. kategória: A legszebb felújított épület a Fertő-vidéken

 A pályázaton részt vehet bármely meglevő, 2011 után felújított épület. Az épületet annak tulajdonosa, a felújítás tervezője, vagy bármely ajánló – a tulajdonos és a tervező hozzájárulásával – nevezheti.

Az elbírálás szempontjai:

 A felújítás mennyire tartotta meg az eredeti épület tömegét, utcaképi és telken belüli megjelenését, elhelyezkedését.
Milyen mértékben felel meg az épület a lakók mai igényeinek, szolgálja az elvárt életminőségét
A felújítás során mennyire sikerült az eredeti épületszerkezeteket (fedélszerkezet, tetőfedés, padlóburkolatok, nyílászárók, festés, stb.) megőrizni.
Az újonnan beépített anyagok mennyire tartoznak a vidék hagyományosan jellemző építőanyagai közé, illetve mit miért változtattak.
A felújítás során visszaállításra került-e valamely korábban a hagyományostól eltérő módon átalakított épületrészlet (nyílászáró, tetőfedés, kerítés, tornác, stb).
A felújított épület anyaghasználatával, színeivel mennyire illeszkedik a településképbe.
Az épület környezetében (utcaszakasz, előkert, első udvar, esetleg a kerthasználat) levő növényzet alakítása, elhelyezése, használata a vidékre jellemző növényfajtákból áll-e, és mennyire illeszkedik a mai élet igényeihez.
Illeszkedik-e világörökség szellemiségéhez.

 

 2. kategória: A legszebb új építésű épület a Fertő-vidéken

 A pályázaton részt vehet bármely újonnan épített (2011. után épült) épület. Az épületet annak tulajdonosa, tervezője, vagy bármely ajánló – a tulajdonos és a tervező együttes hozzájárulásával – nevezheti.

 Az elbírálás szempontjai:

Az épület elhelyezkedésével, tájolásával, tömegformájával, rendeltetésével, arányaival, színezésével, építészeti részleteivel mennyire követi a hagyományos, Fertő-vidékre jellemző előképek lényegét, mennyire következik azokból, illetve mennyire követi azt a szabályt, amely szerint az épület adekvát módon meg kell, hogy feleljen az építtető elvárásainak amellett, hogy „büszke alázattal” követi a környezet adottságait.
Az épület hogyan illeszkedik a környezetéhez, értve ez alatt a tájat, az utcát, tehát a tágabb és szűkebb kulturális határokat.
A felhasznált építőanyagok és szerkezetek (tetőfedés, nyílászárók, burkolatok) mennyire tartoznak a vidék hagyományosan jellemző építőanyagai közé, tehát milyen mértékben környezettudatos.
Az épület mennyire energiatudatos, tehát külső és belső tájolásában, szerkezeteiben, fedett-nyitott tereinek megfogalmazásában mennyire követi a kor és a nemes hagyomány elvárásait.
Az épület környezetében (utcaszakasz, előkert, első udvar, esetleg a kerthasználat) levő növényzet alakítása, elhelyezése, használata a vidékre jellemző növényfajtákból áll-e, és mennyire illeszkedik a mai élet igényeihez.
Az épület mennyire viseli magán a mai építészet jegyeit.

 

Az elbíráláshoz mindkét kategóriában az alábbiakat kell benyújtani

 Tervdokumentáció (amennyiben rendelkezésre áll)

Fényképes dokumentáció (az épület utcában, településben való elhelyezkedéséről, minden oldaláról, esetleg a belsőből, és a pályázott növényzet együttlátszásával összesen 10-15 kép nyomtatott vagy digitális formában)
Az épület – illetve a felújítás – tulajdonosának neve és címe, valamint a tervező neve
Az építés (felújítás) éve
Az épület címe, helyrajzi száma

 

A pályázat beadásának határideje: 2016. november 21.

 

A pályázatot Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület fertődi irodájába
/H-9431, Fertőd, Bartók B- u.5./ lehet személyesen, vagy postán /9431, Fertőd, Pf. 21./elküldve leadni.

 

A bírálat eredményét – ünnepélyes körülmények között – 2016. december 20-ig kihirdetik.

 Kategóriánként a díjazottak az épületre rögzíthető, a világörökség jelképét tartalmazó értékes emléktáblát kapnak.

Legnépszerűbb cikkek