Légtisztítók a színházban!

  2020. október 16. - www.sopronmedia.hu (soproniszinhaz.hu)

Különleges, a műtőkben, zárt terekben használt, vírusok, baktériumok, penészgombák semlegesítésére készült légtisztító berendezéseket telepítenek a Soproni Petőfi Színház nézőterére, ruhatárába, közönségforgalmi területeire, színpadára. A Padlás félig mese, félig musical szombat esti premierjén már üzemelnek a nézők egészségét, biztonságát szolgáló készülékek.

A kecskeméti színház után az országban második helyen Sopronban szerelik fel azokat az UV-C sugárzással működő berendezéseket, amik a zárt terekben átmozgatják a levegőt, egy speciális technikával átszűrik a szálló részecskéket, majd a kórokozókat elpusztítják.

fotó: Pro Kultúra Sopron

Sass András, a színházat működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. üzemeltetési vezetője elmondta: mindent megtesznek azért, hogy a közönség biztonságát garantálják, egészségét megóvják, vírusmentes környezetben várhassák a nézőket. Ezért most első ütemben 4,5 millió forintért vásároltak tíz darab olyan speciális légtisztító berendezést, ami UV-C sugárzással működve semlegesíti a rajta áthaladó kórokozókat. Ez a szerkezet alulról, a padló felől szívja be a levegőt, majd egy hatékony, erős szűrő, valamint a ventilátor segítségével a mennyezet felé fújja ki azt, s így a sugárzás által tisztítottan hoz létre légmozgást a zárt térben. Kettő nagy teljesítményű berendezés kerül a ruhatárba és a közönségforgalmi terekbe, hét pedig a nézőtérre, illetve egy a színpadra. A készülékek működése némi zajhatással jár, ezért a nézőtér megnyitása előtt, a szünetben és utána üzemelnek csak a maximális fokozaton. Az előadások közben is folyamatosan működnek úgy, hogy az még ne zavarja meg a közönség színházi élményét. Érdekesség, ezek a Kecskeméten gyártott berendezések egy óra alatti összfogyasztása nem több, mint 1700 watt, amely megfelel egy jobb, nagyobb teljesítményű porszívó energiaigényének. 

Rövidesen pályázat után újabb ilyen mobil berendezéseket szeretnének telepíteni a Pro Kultúra által működtetett Liszt Ferenc Kulturális Központ nagyobb termeibe, még az év végéig. Mindezek mellett az egész intézményt annak teljes kiürítése mellett ózongenerátorral átfertőtlenítették nemrég. A cég mindent megtesz azért, hogy a járványhelyzetben őrizze a közönség egészségét, ezért továbbra is alkalmazza a jelenleg érvényben lévő óvintézkedéseket: kötelező a szájmaszk használata, a testhőmérséklet mérés, a kézfertőtlenítés, a szociális távolság betartása. Továbbra is az a céljuk, úgy nyújtsanak emlékezetes színházi, kulturális élményeket a hozzájuk betérőknek, hogy maximálisan biztonságban érezhessék magukat náluk.

Borítókép forrása: www.soproniszinhaz.hu

Kérem, várjon... Kérem, várjon...