| 2018. december. 29. | 3 perc olvasás

Legyen biztonságos az évbúcsúztatás!

A petárdázás nem csak illegális - tetten érés esetén rendkívül drága "mulatság" is! Cikkünkben tippeket olvashat arról, hogy mire kell figyelni pirotechnikai eszköz vásárlásakor, hogy minden biztonságos, és szabályos legyen! A rendőrség pedig videóban ad hasznos tanácsokat.

A szélesebb rétegek által is elérhető, felhasználható pirotechnikai eszközöket három kategriába soroljuk:

1. Egész évben megvásárolható, kis hatóanyagtartalmú eszközök, amelyek zajszintje alacsony, és az előírt biztonsági távolságuk sem magas. Ilyenek például a tortagyertyák. 14 életévét betöltő személy maga is vásárolhat ilyen eszközöket, és azokat egy időben összesen 1 kg nettó hatóanyag-tartalomig tárolhatja, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint felhasználhatja.

A megbízható forrásból vásárolt pirotechnikai eszközök rendeltetésszerű használat esetén veszélytelenek
A megbízható forrásból vásárolt pirotechnikai eszközök rendeltetésszerű használat esetén veszélytelenek
Forrás: Internet

2. A második kategória nagyon sokban hasonlít az elsőhöz, azzal a különbséggel, hogy ezeknek az eszközöknek minimálisan nagyobb a nettó hatóanyag-tartalma, és bizonyos tekintetben nagyobb kockázatot jelent a használatuk - ezért itt a minimális vásárlási korhatár már 16 év. A tárolási szabályok is azonosak az 1-es kategóriájéval.


fotó: MTI/Mohai Balázs

3. A harmadik kategóriába már olyan termékek tartoznak, amelyek használata közepes kockázattal jár. A kormányrendelet szerint nem kell engedély a nagykorú személynek a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijáték termék december 28-a és 31-e között történő megvásárlásához, és a használati és kezelési útmutatóban meghatározottak szerint december 31-én 18 órától a következő év január 1-jén 6 óráig történő felhasználásához. A felhasználatlan, vagy sérült tűzijátékot szilveszter után öt napon belül a forgalmazónak vissza kell szállítani, felhasználni már nem szabad. Az eladó köteles azt térítésmentesen visszavenni.

police.hu

A napokban Gyóró községben robbant fel petárda egy lány kezében - a fiatalnak kettő ujja súlyosan megsérült
A napokban Gyóró községben robbant fel petárda egy lány kezében - a fiatalnak kettő ujja súlyosan megsérült
Fotó: police.hu

Többek között ezért is hangsúlyozzák a szakemberek, hogy pirotechnikai eszközt csak működési engedéllyel rendelkező, nyílt árusítású üzletből, vagy a forgalmazó raktárkészletéből vásároljunk!

A hatóságok tapasztalatai szerint sokan úgy vélik, hogy a petárda megfelel az 1-es kategóriában leírtaknak. Ez azonban nem igaz - az ide vonatkozó kormányrendeletben ki is emelik: " Az 1. pirotechnikai osztály nem foglalja magában az olyan lőpor vagy fémpor tartalmú durranótöltettel ellátott, gyújtószállal vagy dörzsfejjel, és késleltetővel szerelt, nem fémköpenyes pirotechnikai terméket, illetve annak telepet alkotó változatát, amely az esetleges fényhatás mellett elsődlegesen hanghatást kelt (a továbbiakban: petárda), a villanós petárdát, illetve annak telepet alkotó változatát, valamint azokat a durranó borsókat, amelyek 2,5 mg-nál több ezüstfulminátot tartalmaznak."

Ebből kifolyólag magánszemély nem birtokolhat petárdát. A ilyen alkalmatosság használata pedig szabálysértési eljárást, és 150 ezer forintig terjedő pénzbírságot vonhat maga után. Az illegális pirotechnikai eszközzel durrogtatóra tetten érés esetén nem csak a rendőrök szabhatnak ki helyszíni bírságot, hanem a katasztrófavédelmi szervek erre felhatalmazott ügyintézője, valamint a közterület-felügyelők is.

Magánszemélyek által szabadon felhasználható és tárolható pirotechnikai termékek más tűzveszélyes anyagokkal együtt nem tárolhatók, lakásban a pirotechnikai termékeket elzártan kell tartani, eredeti szerelési formáját megbontani, a terméket szétszerelni nem szabad. A pirotechnikai termékeket a használati útmutatónak megfelelően szabad felhasználni, csak zárt csomagolásban szállíthatók.

Nyitóképünk illusztráció!

Legnépszerűbb cikkek