| 2 perc olvasás

Legyünk a bőrünk őre!

A napsütésnek számos pozitív élettani hatása van, azonban a nyári hónapokban tapasztalható, fokozott UV-terhelés veszélyekkel is járhat. Megfelelő fényvédelemmel azonban elkerülhetjük a leégést és megőrizhetjük bőrünk egészségét.

Mikor nyáron lekerül a bőrfelületeinket védő ruházat, kellő alapbarnaság nélkül könnyen leégnek azok a területek, amelyeket az ultraibolya sugárzás merőlegesen ér (pl. vállak, orrhát, homlok felülete). Nemcsak a strandon és nyaralás közben fontos a fényvédelemre odafigyelni, hanem egyéb szabadtéri programok, pl. városnézés, kirándulás, kertészkedés alkalmával is – tanácsolta dr. Odler Anna, a Soproni Gyógyközpont bőrgyógyász szakorvosa.

A fényvédelem alapszabályaira kitérve a szakember elmondta: nem javasolt, hogy a legmelegebb órákban, délelőtt 11 és délután 3 óra között a tűző napon tartózkodjunk. Emellett érdemes széles karimájú kalapot vagy napernyőt használni, illetve a bőrtípusunknak megfelelő fényvédő krémet alkalmazni, ami lehetőleg minél magasabb faktorszámú legyen.

Hozzátette: érdemes a jobb minőségű, ellenőrzött, patikában kapható készítményeket megvásárolni, mivel ezek a dermatokozmetikumok biztosan nem allergizálnak. Fontos, hogy vízállóak is legyenek, és ne bomoljanak le a napfény hatására. Ma már a fényvédő készítmények széles palettája elérhető, bőrtípusnak megfelelő összetételben, naptej, olaj vagy hab formájában.

Fotó: illusztráció 

A fényvédő krémeket megfelelő vastagságban, egyenletesen kell a bőrön eloszlatni. Már a naphatás előtt fél órával érdemes bekenni magunkat. Ha nagyon megizzadunk, vízben tartózkodunk, akkor 2 óránként meg kell ismételni a fényvédők felvitelét – javasolta dr. Odler Anna.

A készítmények faktorszáma a védelem erősségére utal. Megmutatja, hogy a fényvédő alkalmazásával hányszorosára emelkedik a bőrünk természetes védekezőképessége. Nagyon fehér bőrtípus esetén érdemes 50-es faktorszámú fényvédőt használni. A gyermekek fényvédelmére szintén különös gondot kell fordítani, 3 éves kor alatt kalap viselése is javasolt.

Erős napsugárzás esetén gondolni kell a szem védelmére is. Ezt megfelelően ellenőrzött, tényleges UV-szűrővel ellátott szemüveg viselésével valósíthatjuk meg – tette hozzá a szakember.
Fotó: illusztráció 

A napégés szempontjából a legveszélyeztetettebbek a fehér bőrűek, kék szeműek, természetes vörös vagy szőke hajúak. Mindenképpen arra kell törekedni, hogy a napégést elkerüljük. Ha mégis megtörténik, a megégett bőrfelületet mindig tartsuk tisztán és hidratáljuk. Patikában kaphatók napégés kezelésére alkalmas készítmények is.

Hólyagos és egész testre kiterjedő napégés esetén érdemes bőrgyógyásznál jelentkezni. Évtizedek múltán, késői hatásként daganatképződés is jelentkezhet. A maradandó, növekvő, kisebesedő, esetleg színeltérést mutató bőrelváltozást szintén érdemes megmutatni szakembernek.

A bőrgyógyászati szűrővizsgálat egyébként is javasolt mindenkinek: 7, 14, 18 éves korban, ezt követően 3 évente, 50 éves kor felett pedig már évente ellenőriztessük anyajegyeinket – összegezte a szakember.

Legnépszerűbb cikkek