Legyünk elővigyázatosak kerékpáron is

A jó idő beköszöntével egyre többen veszik elő a bicikliket, ugyanakkor a kerékpáros közlekedés sok veszélyt rejt magában.

A kerékpározás nem éppen veszélytelen üzem, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a tekerésből mind a bicikli, mind a biciklis épségben érkezzen haza. Az egyik legfontosabb, hogy a kerékpár műszakilag kifogástalan legyen - mondta el Kovács József rendőr alezredes, a Soproni Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának helyettes vezetője. Részletezte: tartsuk rendszeresen karban a kerékpárt és győződjünk meg a használata előtt, hogy a KRESZ által előírt kötelező tartozékok – könnyen kezelhető és megbízható kormány, két egymástól függetlenül működtethető fék, csengő, első fehér lámpa, hátsó piros lámpa, elől fehér, hátul piros színű fényvisszaverő, az első kerékre szerelt 2 db küllőprizma – hiánytalanul megvannak. Bár a kerékpár használatához nincs szükség jogosítványra, a forgalomban való biztonságos közlekedéshez a szabályok ismerete elengedhetetlen – emelte ki.


Fotó: Soproni Rendőrkapitányság

Elmondta, hogy február 19-én történt Sopronban egy könnyű sérüléssel végződő kerékpáros baleset, ahol a gépjárművezető éberségének köszönhető, hogy nem történt nagyobb baj. A kora délutáni órákban egy gyermek kerékpározott a Bánfalvi úton, a Hajnal tér irányából a Lomb utca felé. Mögötte bicikliző édesapja felszólította, hogy mielőtt balra kanyarodik, álljon meg, de a gyermek hirtelen irányváltással áthajtott a jobb oldali sávba, ahol a vele ellentétes irányból - szabályosan - közlekedő gépjármű nekiütközött. A sofőr szerencsére időben észlelete a biciklist, vészfékezett és jobbra kormányzott, így csak meglökte a gyermeket, aki biciklijével az úttestre esett – ismertette az esetet az alezredes.


Fotó: Soproni Rendőrkapitányság

A kerékpározás során vannak kötelező szabályok, amelyeket be kell tartanunk, de saját biztonságunkat számos egyéb módon is tudjuk növelni – hangsúlyozta Kovács József. - Többek között azt tudom tanácsolni, hogy balra bekanyarodásnál – lakott területen belül is, főként kezdő, bizonytalan biciklista esetén – szálljunk le a kerékpárról, és azt tolva, a gyalogosok közlekedésére vonatkozó szabályok szerint menjünk át az úttesten – mondta. Menet közben ne csak a közvetlenül előttünk lévő útszakaszra koncentráljunk, hanem tekintsünk előrébb, figyeljünk a potenciális veszélyforrást jelentő helyzetekre, a gyalogosokra, úthibákra, az úttest szélén parkoló autókra, a forgalom ritmusára. Legyünk mindig láthatóak, a láthatósági mellény viselése mindenütt ajánlott. Ha nagyméretű jármű, például egy busz vagy teherautó mögött haladunk, húzódjunk a jobb oldalra, hogy a kereszteződésből kihajtó járművezetők lássanak. Keressük a kontaktust közlekedési partnereinkkel, minden manőver előtt győződjünk meg arról, hogy észleltek-e – osztotta meg tanácsait Kovács József.

Legnépszerűbb cikkek