| 2022. június. 29. | 1 perc olvasás

Lehár-gála a Barlangszínházban - magyarul is látható az operettösszeállítás

Lehár Ferenc életműve előtt tiszteleg az a gálaest, amelyet június végétől német nyelven többször és - a nagy érdeklődésre való tekintettel - július 2-án magyarul is megtekinthet a közönség a fertőrákosi barlangszínházban.

A műsort szerkesztő Benedekffy Katalin szoprán szólista mellett a szubrett Szeghő Adrienn lesz, a két tenor pedig Boncsér Gergely és Jenei Gábor. A zenekaros produkció karmestere Oberfrank Péter, közreműködnek a szentesi Szilver Táncsport Egyesület táncosai Princze Nóra koreográfus vezetésével. A műsort konferálja Rupnik Károly színművész. A nézők többek között hallhatják a Messze a nagy erdő, a Vágyom egy nő után, az Apacslegény, a Bár az asszonyhoz senki sem ért, a Gyerünk tubicám slágereket. Elhangzik a legendás Vilja-dal és Daniló belépője is. A látványvilágot LED-falas vetítésekkel színesítik.

Lehár Ferenc Sopron díszpolgára, aki gyerekkorát a városban töltötte. Az operettek királyai között jegyzik. A világon mindenütt elismerik zeneszerzői munkásságát s operai minőségben megírt műveit. Összesen 31 operettet írt, ezek közül az egyik legnépszerűbb A víg özvegy. Erről az alkotásáról annak idején még a Broadwayn is elismeréssel szóltak, filmfeldolgozások készültek belőle. A darabot 25 nyelvre fordították le, a világ szinte minden pontján játszották már.

A német nyelvterületről érkező nézők szintén büszkék arra, hogy Lehár Ferenc hozzájuk is tartozik. Bad Ischlben álló egykori villája ma múzeum, a helyi színházat is róla nevezték el. Igaz, hogy sokáig Ausztriában élt, de mindig magyar állampolgár maradt.
 
Benedekffy Katalin az elmúlt években játszott, énekelt a Soproni Petőfi Színházban A víg özvegy című nagy sikerű operettben és a Stabat Mater című összművészeti táncelőadásban. Lehár Ferenc klasszikusa, Glavári Hanna szerepe, a soproni produkció emlékezetes fogadtatása, a közönség szeretete nagyon a lelkébe, szívébe égett. Kollégáival együtt most ezzel az esttel tiszteleg Lehár Ferenc életműve, népszerű dalai előtt, mindemellett pedig a műsorral a nézőket szeretnék elrepíteni az operettek generációkat összekötő, mai napig vonzó világába.


A kétszer negyvenöt perces összeállításban elhangzanak dalok A víg özvegy, A mosoly országa, a Cigányszerelem, a Luxemburg grófja, a Giuditta, A három grácia című népszerű művekből. 

 

 

borítókép: fertorakosikofejto.hu

Legnépszerűbb cikkek