| 2020. október. 22. | 4 perc olvasás

Letették a múzeumnegyed alapkövét

Letették a múzeumnegyed alapkövét csütörtökön a Fő téren. A fejlesztés kormányzati támogatással, több mint 3 milliárd forintból valósul meg a Modern Városok Programhoz kapcsolódva. A Storno-ház, Fabricius-ház, Tábornok-ház összekapcsolásával egy különleges múzeumi tér jön létre, és a közös udvar fölé egy üvegtetőt helyeznek el. A beruházás elkezdődött, és a tervek szerint 2022 nyarára készül el.

A Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében megújuló kastélyaink és váraink összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában.

A soproni Múzeumnegyed projekt során megvalósul a múzeumként működő Fabricius-ház, Storno-ház és az egykor lakóházként funkcionáló Tábornok-ház összekapcsolása, mellyel egy múzeumi egység alakul ki. A fejlesztés megvalósítása során a belső átjárók összekapcsolásával az önállóan megközelíthető és bejárható három Fő téri épület köztéri megjelenése továbbra is önálló karakterű marad, azonban a három épületből a belső terek faláttörésekkel történő összekapcsolásával, átjárók kialakításával egyetlen épületkomplexum válik majd. A fejlesztés tartalmazza a Tábornok-ház átalakítását, felújítását, udvarlefedését; a Fabricius-ház utcai, - és udvari oldalszárnyának felújítását, továbbá az épületek és a Storno-ház mögötti függőkert felújítását. Az újonnan kialakított központi fogadótér a Tábornok-ház fedett belső udvara lesz.

látványtervek
látványtervek

Dr. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára elmondta:

- Amikor a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében megújuló kiemelt műemlékekre tekintünk, méltán lehetünk büszkék országunkra és elődeink örökül hagyott munkájára. A programot azonban nem csak kulturális örökség gondozása, az esetenként évtizedek óta elhanyagolt műemlékek felújítása érdekében hívta életre a kormány, hanem azért is, hogy turisztikai attrakciók létrehozása, fejlesztése révén kézzelfogható gazdasági előnyt teremtsen az érintett települések, térségek számára. A fejlesztéseknek köszönhetően ugyanis munkahelyeket teremtünk, és új lehetőségekhez juttatjuk a környékbeli vállalkozásokat, termelőket, vendéglátókat is – emelte ki György István.


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Virág Zsolt miniszteri biztos kiemelte, hogy a soproni fejlesztés különleges helyszín a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram projektjei sorában, mivel a Fabricius-ház, a Tábornok-ház és a Storno-ház, amelyek összekapcsolásával létrejön az új soproni Múzeumnegyed, egy olyan hat-hét évszázadot átfogó városi építészet képviselői, amelyek csak itt, ezen a helyszínen találhatók meg. Sopron Várnegyedében nem csak az épületeknek, hanem azok szinte minden szobájának érdekes története van, ezek élményszerű bemutatásával, az ősi falak között az egyes korszakokban zajlott élet felvázolásával egyedülálló turisztikai vonzerő kerül felépítésre. A magyar királyok számos alkalommal kerültek kapcsolatba Sopronnal, ennek állít emléket az itt megnyíló „Sopron és a korona” című új kiállítás, de itt kap helyet az újkori kőtár is, a város művészetének és történetének kőbe faragott lenyomata. A Fabricius-ház népszerű, a 17–18. századi tehetős polgárság lakáskultúráját bemutató kiállítása megújul, a Tábornok-házban 19. századi egységgel bővül, az interaktív elemek segítségével pedig mintegy életre kel. A megújuló ókori kőtárban a „suttogó” kőemlékek maguk mesélik majd el történetüket.


fotó: Griechisch Tamás

Glázer Tamás, a NÖF Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a fejlesztés 2022. nyaráig valósul meg. Alapvető fontosságú a három ház összekapcsolásával létrejövő múzeumi egység átlátható közlekedési rendszerének kialakítása, melynek kiinduló pontja a Tábornok-ház fogadótere lesz. A fogadótérhez fognak kapcsolódni a különböző látogatóbarát kiszolgáló funkciók: a jegypénztár, információs pult, vizes blokkok, akadálymentes mosdó, babaszoba, ruhatár, ajándék bolt és kávézó. A fogadótéri lift fogja biztosítani mind a három épület vendégtereinek akadálymentes megközelíthetőségét. A múzeumi terekben és közlekedőkben az infokommunikációs eszközökkel lehet az egyéni tárlatlátogatás lehetőségét biztosítani. A várfal szélességében kialakított függőkert - a történelmi városmagban - a közösségi és kulturális terek mellett nemcsak a kávézó és az intim zöld tér harmonikus illeszkedését fogja biztosítani, hanem megteremti az összeköttetést a korábban már felújított Tűztoronnyal is. A felújítással érintett teljes fejlesztési alapterület nagysága: 3.862 m2.


fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, hogy a belvárosi múzeumnegyed kialakítása révén tovább erősödik Sopron turisztikai vonzereje. - Emellett pedig egy olyan megújult épületegyüttessel gazdagodik városunk, melyre mindannyian büszkék lehetünk. Számos olyan kormányzati beruházás valósult meg, vagy valósul meg a közeljövőben, melyek mindegyike Sopron és a térség fejlődését, gyarapodását szolgálja. A Modern Városok Program és a kormány hathatós támogatása garanciát jelent arra, hogy ez a fejlődés töretlen maradjon a térségben – mondta Barcza Attila.


fotó: Griechisch Tamás

Dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntőjében elmondta: - Nagy örömünkre szolgál, hogy újabb jelentős beruházás valósul meg Sopron városában a belvárosi múzeumnegyed kialakításával. Sopron a magyar kormány támogatásának köszönhetően példátlan fejlődésen megy ma keresztül, melyet jól mutat, hogy soha egyszerre ennyi fejlesztés még nem valósult meg városunkban, mint azt napjainkban tapasztaljuk. A Modern Városok Program keretében nemrégiben megújult Lenck-villa mellet az új múzeumnegyed Sopron egyik legfontosabb kulturális központjává és turisztikai célpontjává válik – emelte ki a városvezető.


fotó: Griechisch Tamás

A résztvevők személyes tárgyakat és dokumentumokat helyeztek el egy időkapszulában, majd letették a Múzeumnegyed alapkövét.

Az eseményen részt vettek dr. Simon István és Csiszár Szabolcs alpolgármesterek, valamint több önkormányzati képviselő is.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek