Lezárást rendelt el a kormány - bezárnak az oktatási intézmények, üzletek

Szerdán már Müller Cecília országos tisztifőorvos is arról beszélt, hogy a kormány asztalára kerültek a további szigorítással kapcsolatos javaslatok, melyek húsvétig lesznek érvényben. Ezeket jelentette be csütörtökön Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter: a Covid-19 járvány terjedése miatt bezárnak az oktatási intézmények, üzletek.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő online sajtótájékoztatót tartott Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány? címmel.

A miniszter két kormányülésről tájékoztatott, a második ülés még jelenleg is tart, holnap további részletek várhatók a döntésekről a miniszterelnöki interjúban.

Mint mondta, meghallgatták a szakértőket, és a járványügyi adatok tükrében úgy döntöttek, hogy zárnak; az óvodákat, az általános iskolákat április 7- ig bezárják. A digitális oktatás részleteit az Emmi dolgozza ki.  Március 8-tól 22-ig bezárják az üzleteket, kivétel az élelmiszerbolt, patika, drogéria és benzinkút. Minden szolgáltatás szünetel, kivétel a magán-egészségügyi szolgáltatások. Az igazolt sportolók meccsei, edzései zártkapusak lesznek.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a parkok és arborétumok nyitva maradnak, a szabadtéri sporttevékenység engedélyezett. Kötelező a maszkhasználat mindenhol és szigorodik a határátlépés.

Minden munkaadót felkérnek arra, hogy biztosítsák az otthoni munkavégzést. Kiterjesztik a bértámogatást minden, a bezárással érintett területre. A kormány arra kér mindenkit, hogy tartsák be a szabályokat.  Remélhetőleg a járvány utolsó szakaszában vagyunk – fogalmazott. A nemzeti konzultáció március 15-én zárul, és ezután dönthet a kormány az újranyitás menetrendjéről, melyre várhatóan március 22-e után kerülhet sor. Az elhangzott szigorítások március 8-tól lépnek érvénybe.

Kiemelte: a harmadik hullám erős, rendelkezésre áll a vakcina, és jól halad az oltás.

A csütörtökön közölt adatok szerint több mint 785 ezer a beoltottak száma, 6278 az új fertőzött, és elhunyt 152 beteg.

Legnépszerűbb cikkek