Lezárt akta: illegális migránsokat fuvarozott az embercsempész

A Győr-Moson-Sopron megyei rendőrök befejezték a 35 éves grúz férfi ellen indított ügy vizsgálatát.

A Soproni Rendőrkapitányság járőrei Fertőszentmiklóson, a Rákóczi Ferenc utcában állítottak meg 2022. május 27-én 16 óra 45 perckor egy lengyel honosságú gépjárművet.  Az autóban a 35 éves grúz sofőrön kívül további három, magukat török állampolgárnak valló férfi utazott. A külföldi utasok személyazonosságukat, valamint magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a járművezetőt elfogták és a migránsokkal együtt a Soproni Rendőrkapitányságra előállították.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében az egyenruhások visszakísérték az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A gépkocsi vezetőjével szemben a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság embercsempészés bűntett elkövetése miatt büntetőeljárást indított, őt őrizetbe vették, majd a Soproni Járásbíróság 2022. május 30-án letartóztatásba helyezte.

A nyomozók az ügyben a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és a büntetőeljárás iratait a napokban vádemelési javaslattal küldték meg a Soproni Járási Ügyészségnek.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Legnépszerűbb cikkek