| 2019. június. 27. | 1 perc olvasás

Lezárult a tanév a Soproni Egyetemen

Az újjáalakult Soproni Egyetem második teljes tanévét zárták le csütörtökön – történetiségét tekintve azonban ez az intézmény 284. éve volt. Ez a gazdag történelem átszőtte ezt a végéhez ért periódust is: az esztendő kettő fontos jubileum jegyében telt.

- Számotokra most kezdődik az élet, gyökeret eresztetek és idővel büszke fává terebélyesedtek – szólt így a hallgatókhoz Prof. Dr. Náhlik András, a Soproni Egyetem rektora. - Hiszem, hogy méltó utódjai lesztek neves elődeiteknek, akik megalapozták a tervszerű magyar erdő és vadgazdálkodást, akik emellett úttörői voltak a hazai természetvédelemnek és akik 150 éve megalkották a magyar erdészeti szaknyelvet és magyarrá tették az erdészeti felsőoktatást – fejtette ki.

A végzősökhöz szólt Prof. Dr. Bidló András, a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Kar dékánja, a Környezet- és Földtudományi Intézet intézetigazgatója is, aki kiemelte: az elmúlt oktatási év sok jelentőséggel bírt az egyetem számára.  

- Ez az esztendő kettő jubileum jegyében telt el – emelte ki. - 210 éve indult meg Selmecbányán a felsőfokú erdészeti képzés és 100 éve fogadta be Sopron az ősi alma materből menekülni kényszerülő akadémiát. Elődeink felismerték: az erdő, természet és vadállomány megőrzése csak akkor lehetséges, ha az ezekben zajló folyamatokat értő és tudó, műszaki és gazdálkodási ismereteket is szerző szakembereket képeznek. A magyarországi erdők, természeti területek és a világhírű vadállomány ezen szakembereknek köszönhetik a létüket. A fenntarthatóság fogalmát már akkor tanították nálunk, amikor még nem volt hivatalos természet- és környezetvédelem. A jövő generációinak való tervezés már akkor feladatunk volt, amikor még nem volt jövőkutatás. Oktatásunk alapelve az elmúlt időszakok alatt nem változott: az erdőket a legjobban és a legtökéletesebben kell kihasználni – világított rá.  

Az eseményen részt vett Zámbó Péter, földügyekért felelős államtitkár. Az ünnepség a diplomák és elismerések átadásával zárult.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek