| 2018. január. 18. | 3 perc olvasás

Lézerszemészeti klinikát adtak át Sopronban

Az új soproni klinikán három nagy értékű lézerrel különböző kezeléseket tudnak elvégezni. A szemet századmilliméteres pontossággal tudják műteni, akár egy szürkehályog miatti szemlencse cseréről legyen szó, vagy az időskori alkalmazkodó képesség elvesztése miatt kell speciális szemlencsét beültetni, vagy a beteg egyszerűen el akarja hagyni a szemüvegét, kontaktlencséjét és szabadon akar látni.

A szemgyógyászat kiválóságai jelenlétében megtartott csütörtöki ünnepségen a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Dr. Parragh László Sopron díszpolgára elmondta: a város gazdasági ereje a szolgáltatásban és a turizmusban van. A jövő kihívása, hogy a szolgáltatás minőségére egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, legyen az fodrászat, fogászat vagy szemészet.

fotó: Griechisch Tamás

Az átadáson Sopron Önkormányzata részéről jelen volt Dr. Fodor Tamás Sopron polgármestere és Dr. Simon István Sopron alpolgármestere is.

Dr. Fodor Tamás elmondta: Sopron büszke nevezetességeire, például a turisztikai vonzerőt jelentő épített és természeti környezetére. Sopron polgármestere hozzátette: a felsorolt értékeken túl, azokra a vállalkozókra is joggal lehetünk büszkék, akik kiemelkedő szakmai színvonalon,  komoly teljesítményt tudnak felmutatni és ezzel gyarapítják a gazdaságot és a várost.

fotó: Griechisch Tamás

Dr. Simon István alpolgármester az eseményen azt emelte ki, hogy az új klinika európai értékeket képvisel, európai alapokon nyugszik és immár több generáción átívelő szakmai tudás áll mögötte. A klinika megvalósításába fektetett munka is bizonyítja, hogy van fejlődés, és van értelme a tudásnak, a tanulásnak, a munkának valamint az áldozatnak. 

fotó: Griechisch Tamás

A turizmus mára a magyar gazdaság egyik meghatározó húzóágazatává vált. Az ágazat teljesítménye 2010 óta folyamatosan javul, évről évre dinamikusan nő, a GDP-hez való hozzájárulása 2016-ban megközelítette a 10%-ot. A szektor „szárnyalása” 2017-ben folytatódott, az előzetes adatok szerint várhatóan a múlt évet is rekord eredményekkel zárhatja. Az ágazat jelentőségére utal, hogy az Irinyi-tervben – összefüggésben az egészséggazdasággal - kiemelten fejlesztendő területként szerepel.

Az egészségturizmus az ágazat egyik leggyorsabban fejlődő területe. Ebben szerepe van az egészség megóvásához kapcsolódó folyamatosan növekvő igényeknek, a népesség elöregedésének, a különböző civilizációs betegségeknek. A fő vonzerőt a kedvező ár-érték arányú szolgáltatások, a minőség (korszerű felszereltség, technológia) és a „mennyiség” (gyorsabb hozzáférés) jelentik.

A KSH adatai szerint a Magyarországra irányuló külföldi utazások közel 13%-ának fő motivációja a gyógy- és egészségturizmus. 2016. évi adatok szerint - arányait tekintve - a legtöbben Ausztriából (27,0%) és Csehországból (26,6%) érkeznek. A turisztikai célú többnapos belföldi utazások 4,4 %-a volt egészségmegőrzési célú. Magyarországon az orvosi turizmus terén kedvelt célpontok közül Sopron és térsége az egyik legsikeresebb, ahol az egészségturizmus (gyógyfürdők - Bükfürdő, Balf; orvosi szolgáltatások – Sopron/fogászat, szemészet) lehetőségei és a történelmi, kulturális hagyományokból fakadó adottságok sajátos ötvözete van jelen.

A soproni Dr. Tóka család három generáción át, 60 éve foglalkozik a soproniak gyógyításával. Dr. Tóka József fogorvos-implantológus elmondta: a fogászati kezelések mellett idén a szemészet fejlesztésére helyezték a hangsúlyt, reagálva az egyre növekvő piaci igényekre.

A klinikán a szemüveg elhagyása érdekében végzett műtétek mellett, külön nagy hangsúlyt fektetnek a teljeskörű diagnosztikára, így a meglévő és várható szembetegségeket nagy biztonsággal tudják felismerni és a kezelésre javaslatot adni.

A diagnosztikai, tervező és a műtétet végző vagy segítő készülékek egy rendszerbe vannak kötve, követik a szem akaratlan pici mozgásait és nagy biztonságot adnak a kezelést végző orvos kezébe a rutin műtétek és a különleges, nehezebb műtétek alatt is. (Femtoszekundum lézer, Excimer lézer, YAG lézer.) A fejlesztésekhez Sopron, Győr, Szombathely intézetvezető főorvosai adták nevüket és tudásukat: Dr. Cseke István, Dr. Pesztenlehrer Norbert és Dr. Bátor György.

fotók: Griechisch Tamás

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek