| 2020. november. 18. | 2 perc olvasás

Lilivel az Amazonok földjén

A Macskakő Gyermekmúzeum irodalmi pályázatán különdíjat érdemelt az Amazonok földjén című munkájával a Berzsenyi Dániel Evangélikus Líceum 9. osztályos diákja, Parrag Liliána.

A Családi legendárium címmel negyedik éve meghirdetett pályázatra Parrag Liliána már rutinos szerződként küldte novelláját, hiszen már másodszor vett részt a Macskakő Gyermekmúzeum "Faggasd a nagyit!" alcímű irodalmi megmérettetésén.  Idei írásának címe: Amazonok földjén. Családjának nőalakjai inspirálták, az ő bölcsességüket, küzdelmes életüket vetette papírra, idén a dédmamája sorsába engedett bepillantást.

- A családunk egy régi históriáját  kellet novellába vagy esszébe foglalni. Én a  nagyszüleim, dédszüleim korából hoztam egy fájdalmasan szép, igaz történetet, amit Édesanyám mesélt nekem. Anyáról lányára száll nálunk ez a régi sztori, s úgy  éreztem sok fontos üzenetet tartalmaz - mondta el különdíjas pályaművéről Lili.  

Parrag Liliána
Parrag Liliána

-  Tetszett a téma, voltak ötleteim ezzel kapcsolatban, és tavaly is egy jó élmény volt a verseny. Leginkább ezért döntöttem úgy, hogy idén is beadom a pályázatom, amiben a dédnagyanyám egyik fiatalkori történetét dolgoztam fel. Másfél óra alatt sikerült is megírnom a novellám alapsztoriját, de utána még sok kutatómunkát igényelt, hogy azt a kort precízen meg tudjam írni a háttértörténethez. Ebben azért több órás munkám benne van - árulta el a részleteket Parrag Liliána. A címen sokat gondolkodott, végül azért választotta  az Amazonok földjén-t, mert úgy  érezte, jól kifejezi novellája üzenetét. 
- Számomra a történet főszereplője, a dédnagymamám, igazi amazon volt, aki helytállt az élet nehéz pillanataiban, és bár sok rossz érte, mindig túl tudott lépni a nehézségeken. Mai szemmel pedig igazán elgondolkodtató, hogy néhány generáció alatt mennyire megváltozott a nők élete. Úgy éreztem, jól sikerült a pályaművem, úgyhogy reménykedtem a díjazásban. Sajnos az ünnepélyes díjátadó a vírus miatt idén elmaradt, de a különdíjamnak nagyon örülük! - árulta el Lili, akitől novelláját is elkértük, hogy minél többen megismerhessük történetét. 

A novellát ide kattintva olvashatja el.

Legnépszerűbb cikkek