| 2022. augusztus. 26. | 2 perc olvasás

LőVÉRkeringés – Öveket becsatolni!

1929-ben szervezett először autóversenyt a Soproni Automobil Egyesület Sopron és Brennbergbánya között, a második Hegyiversenyen a legendás Afrika-kutató, Almássy László is futamgyőztes volt… Néhány évvel később a „száguldó cirkusz” beköltözött a városba, és onnantól fogva 1969-ig a Lővér körúton robogtak a versenyzők: motorkerékpárok, túraautók, versenyautóK. A Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ezeket a legendás futamokat szeretné megidézni egy családi nap erejéig szeptember 4-én a KRESZ parkban és annak környékén.

A startpisztoly ugyan nem dördül el, de minden bizonnyal sokak számára nosztalgikus lesz ez a vasárnap délután, ahová várják a régi szemtanúkat, versenyzőket, érdeklődőket… és a műfaj mai rajongóit egyaránt – igazi családi programot állítottak össze a szervezők.

14:00 órától már autós tematikájú játékokkal, retro kisautókiállítással és nosztalgia büfével várják a családokat. 15:00 órakor lesz a hivatalos nyitány, amikortól a Szent Orsolya Óvoda közreműködésével játszóház kezdődik, a soproni Autó-Motor Veterán Klub „öreg motorosai” bemutatják régi kétkerekű járműveiket, a Soproni Gokart Egyesület jóvoltából pedig ki lehet próbálni a mai gokartokat is. A Wilfing Áron Egyesület közlekedésbiztonságai játékokkal érkezik, és lesz egy retro busz is, amelyik 20 percenként körbeviszi az 5,27 km-es egykori versenypálya nyomvonalán az érdeklődőket – persze szakavatott idegenvezetéssel. 

A nap fő attrakciója az a Formel V Beach típusú 1965-ös versenyautó lesz, amit Schlosser Zoltán, a veterán klub vezetője közel 10 év alatt állított helyre. Ez az autó „unokatestvére” annak a modellnek, amellyel 1969 nyarán Niki Lauda is elindult a soproni versenyen – első futamgyőzelmét is itt aratta. A LőVÉRkeringés délutánján bárki megcsodálhatja ezt a meseszép járművet, az újjáépítésről pedig vetített képes előadás is elhangzik majd, és fél 7 táján felbőg a régi-új motor – Schlosser Zoltán megy vele néhány tiszteletkört a KRESZ parkban. 

Fotó: Pro Kultúra Sopron 

16:00 órától bábszínházi előadás, 17:00 órától fúvósmuzsika szórakoztatja majd a közönséget, 18:00 órától Tóth Zsombor soproni Forma1-es fotóriporter élménybeszámolóját hallhatjuk, 19:00 órától pedig Bolodár Zoltán Retro Sopron vetítése következik: az egykori lővereki motor- és autóversenyekről. Este 20:00 órakor Lorán Barnabás, vagyis TRABARNA zárja a programot – valószínűleg sok nevetéssel kísérve.

A LőVÉRkeringés az idén 4. alkalommal szerveződik a KRESZ park környékén, célja a városrész értékeinek feltárása, a helyi identitás erősítése, és hogy egyfajta lendületet adjon ismét ennek a körzetnek.

A programon minden esetben szerveznek VÉRADÁST is: ezúttal 15:00-18:00 között lehet vért adni a Vöröskereszt sátrában, illetve a PlazmaPont is várja mindazokat, akik szeretnének és tudnak segíteni másokon ezekben a nehéz hónapokban.

Fotó: Pro Kultúra Sopron 

A szervezők azt remélik, erre a délutánra kilátogatnak olyanok is, akiknek valamilyen saját emléke, története, családi legendája van az egykori versenyekkel kapcsolatban. Várják azt is, hogy előkerülnek féltve őrzött kincsek ezekről a futamokról: serlegek, fotók, filmfelvételek, plakátok, műsorfüzetek… Egyfajta helytörténeti gyűjtőmunka is megkezdődhet ezen a vasárnapon… hiszen máig sokan emlegetik az akkori Grand Prix-k hangulatát. Addig is: ÖVEKET BECSATOLNI! Szeptember 4-én LőVÉRkeringés!

Szekeres Kriszta, a Lővérkeringés főszervezője és Schlosser Zoltán, a soproni Autó–Motor Veterán Club elnöke Mozaik című műsorunkban beszélt az eseményről:

 

 

Legnépszerűbb cikkek