| 2019. május. 2. | 2 perc olvasás

Lövőn tartott előadást Soltész Miklós

A magyar családok erősítése, nemzetünk kultúrájának megőrzése, a nemzetiségek összefogása, illetve a keresztény hit - ezek a témák kerültek középpontba Lövőn, a csütörtök esti lakossági fórumon. Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a település Szolgáltató és Kulturális Központjában szólt a lakossághoz.

- Büszke vagyok rá, hogy ilyen sokan eljöttek a fórumra - üdvözölte így a közönséget Hollósi Gábor, Lövő polgármestere, aki hozzáfűzte: ennek a közösségnek mindig is fontos volt a jövője. A település polgármesterétől Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője vette át a szót, aki beszédében kiemelte: meg kell őriznünk hazánkat annak az erős Magyarországnak, amire méltán büszkék lehetünk - ennek az egyik alappillére pedig a magyar családok. 


fotó: Griechisch Tamás

- Soltész Miklós államtitkár felel a nemzetiségi kapcsolatokért, és itt ki kell emelnem, hogy a mi kerületünk egy nemzetiségi színfolt, hiszen horvát, és német nemzetiségi közösség is él itt - hívta fe a figyelmet Barcza Attila. - Büszkék vagyunk a nemzetiségi értékeinkre, és arra az összefogásra, ami rendre megvalósul a nemzetiségek között. Azt is fontos megemlítenem annak kapcsán, hogy Soltész Miklós a vallási kapcsolatokért is felel, hogy ez a kerület hithű, amelynek lakói büszkék keresztény kultúránkra, templomainkra, kápolnáinkra. A Magyar Falu programban is óriási a túljelentkezés erre a forrásigényre - fűzte hozzá az országgyűlési képviselő, aki egyúttal megköszönte azokat a támogatásokat, amelyeket a térség egyházi szinten kapott. 


fotó: Griechisch Tamás

- Ez a térség nagy szorgalommal, hittel és a nemzetiségek összefogásával nagyon gyorsan fejlődött, és tartja ezt az iramot mindmáig - emelte ki beszéde elején Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. - Külön öröm, hogy most itt lehetünk Lövőn, amivel egy kicsit azt is szeretnénk üzenni, hogy fontosak ugyan a nagyvárosok, de a kistelepülésen élők élete, ügye is egyenlő hangsúlyt kell, hogy élvezzen, hiszen a jövő döntései az ő jövőjüket is épp úgy befolyásolja. A magyar emberek több, mint 80 százaléka azt vallja, hogy a kereszténység önmagában érték. Itt nem arról beszélek, hogy mindenki gyakorló hívő, de úgy, mint kultúrát teremtő, a tudományt megőrző és továbbadó fantasztikus értékként tartják számon a kereszténységet. Ha belegondolunk az a 2000, kereszténységben töltött év erős alapokat adott Európának, amely abroncsként tartja egyben a mi kontinensünket. Ha mindez elvész, akkor teljesen más világ következik, amint nem hiszem, hogy bárki szeretne a gyermekeinek, unokáinak. A történelem folyamán több ilyen zord időszak is beköszöntött már, és ezek a tapasztalatok azt mutatják, hogy amikor kell, a védelmet meg kell szerveznünk, amely nyilván nem fegyveres konfliktus kell, hogy legyen, hanem az összefogás, az önfeladás helyett felelősségteljes döntések meghozatala - fejtette ki. 


fotó: Griechisch Tamás

fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek