| 2020. június. 13. | 1 perc olvasás

Lóvontatású tűzoltó szekeret újítottak fel Fertőrákoson

130 éves lóvontatású tűzoltó szekeret újítottak fel önerejükből és szabadidejükben a Fertőrákosi Tűzoltó Egyesület tagjai, az eszköz várhatóan ősszel kerül végleges helyére.

Elhanyagolt állapotban volt a tűzoltó fecskendő szekér, amelynek minden egyes darabját, még az 1890-ben készült szegeket is felújították a Fertőrákosi Tűzoltó Egyesület tagjai hét hónap alatt. Tavaly ősszel határozták el Tóth Imre,az egyesület tagjának felvetésére, hogy méltó módon megújítják a történelmi berendezést, amely a ’90-es években még a falu múzeumában megtekinthető volt, de később egy pajtába került – mondta Holló Dániel, az egyesület titkára.

Kifejtette, hogy egy tűzoltóság az 1800-as években nem csak egy tűzoltó szekérrel rendelkezett, hanem kettővel: az egyik a fecskendő volt, a másik a tartályos szekér, ami az oltóvizet vitte. A vízszállítónak a ’80-as - ’90-es években nyoma veszett, a fecskendős szekér pedig a falumúzeumba került. Ezt utoljára harminc éve festették át, de nem elemeire bontva, és ez nagy szerencse volt a mostani felújítás során – magyarázta a titkár.

A rekonstrukció előtt képeket kerestek, hogy hogyan is nézett ki fénykorában a szekér, amely végül egy elemet kivéve a megtisztított és már-már restaurált darabokból állt össze. Az egyesületben van, akinek lakatos, van, akinek bőrdíszműves, festő, asztalos, vagy ács a szakmája, így a finom szakmai munka nem okozott gondot. Elemeire szedték szét a szekeret, a festést óvatosan visszafejtették, így látták, hogy milyen volt az eredeti színe és olyanra festették végül vissza. A fa elemeket is lekezelték, a lábtartó és tömlőtartó dobokat is vissza tudták helyezni, emellett a szivattyút is megújították. Egyedül az ülést nem tudták eredeti állapotába hozni, így a régi szénatömést szivacsra cserélték és újrabőrözték.

A szekérnek várhatóan ősszel lesz olyan helye, ahol bárki megtekintheti, hiszen a település történelmének egy darabja a berendezés.

Képek forrása: Fertőrákosi Tűzoltó Egyesület. Borítóképünkön: Tóth Imre ötletgazda.

Legnépszerűbb cikkek