| 2021. március. 18. | 2 perc olvasás

M85 - Kiépül a Mély út a megnövekedett forgalom miatt

Az M85 autóút Sopron-kelet – Fertőrákos csomópont közötti szakaszának fejlesztése újabb mérföldkőhöz érkezett. Megkezdődik a Sopron belterületét is érintő, Fertőrákosi út új nyomvonalra helyezése a Pozsonyi út és a 84. sz. főút között, a Szent Mihály temetőt megkerülve, a jelenlegi Mély út nyomvonalához igazodva.

Az útszakasz kiépítése azért vált szükségessé, mert az utóbbi időben a 84-es számú főúton megnövekedett a gépjárműforgalom. Az elvégzett vizsgálatok alapján a valós forgalomfejlődés magasabb, mint amikkel a az előzménytervek készítése során számolni lehetett, így az autóút építésével egy időben további műszaki beavatkozások váltak szükségessé.

Az autóút Sopron-kelet – Fertőrákos csomópont közötti, illetve a Fertőrákos csomópont – országhatár közötti szakaszai eltérő időpontban készülnek el. Emiatt Sopron belterületén a 84. számú főút és 8527 jelű út körforgalmú csomópontjában a megnövekedett forgalom hatására a jelenlegi kialakítás áteresztőképessége várhatóan nem lesz megfelelő, és mivel a körforgalmú csomópont átépítése nem oldható meg, ezért a forgalom átvezetésére egyéb közlekedésfejlesztési megoldás kialakítására volt szükség. A tervek szerint a 8527 jelű út temetőt megkerülő új nyomvonalának kiépítése mellett megtörténik az út M85 Fertőrákos csomópontig tartó szakaszának a burkolatfelújítása is.


fotó: Fodor Regina

Az új nyomvonal jelentős része Sopron MJV Önkormányzatának a tulajdonában van. Az érintett magáningatlanok területszerzése elkezdődött. Az ingatlanok értékének meghatározására a Kormányhivatal kijelölte az igazságügyi szakértőt. Az érintett ingatlantulajdonosok megkeresése rövidesen megtörténik.

Az elkövetkező időszakban az új nyomvonallal érintett szakaszon megtörténnek a geodéziai kitűzések, a favágási, valamint a bozót- és cserjeirtási munkálatok. Ezt követően pedig megkezdődnek a régészeti feltárások. A tényleges kivitelezési munkálatok az érintett közművezetékek kiváltásával várhatóan május hónapban indulnak el. A munkák előrehaladásáról folyamatosan tájékoztatjuk a közlekedőket.

Az M85 autóút Sopron-kelet – Fertőrákos csomópont közötti szakaszán várhatóan még április hónapban megtörténik a 8527 jelű Fertőrákosi út autóút feletti átvezetésére szolgáló műtárgy forgalom alá helyezése, majd várhatóan június elején sor kerül az autóút Sopron-kelet és Balf csomópont közötti szakaszának a forgalomba helyezésére is.

Az autóút Balf csomópont és a Fertőrákos csomópont közötti szakaszának teljeskörű átadása a 8527 jelű út jelzett fejlesztéseivel együtt várhatóan a 2022. év elején történhet meg.

Továbbra is kérjük a környéken közlekedők szíves türelmét és fokozott figyelmét, valamint a tereléseknél elhelyezett KRESZ jelzések (korlátozások) fokozott betartását.

Kattintson egy képre a galériánk megtekintéséhez!

Legnépszerűbb cikkek