| 2021. február. 9. | 2 perc olvasás

Ma van a biztonságos internet napja

Ügyeket intézünk, vásárolunk, bankolunk, megosztjuk élményeinket és családi eseményeinket. Az internet forradalmasította a kapcsolattartást, és egyszerűbbé tette az információ áramlását, ám ez nagy szabadság – kellő odafigyelés nélkül óriási veszélyeket hordoz magában.

Február 9-én sevillai Szent Izidor, a technika és a tudomány védőszentjének napján ünneplik a Safer Internet Day-t (SID), vagyis a Biztonságos Internet Napját világszerte. Magyarországon először 2009-ben ünnepelték e napot, amelynek célja, hogy több, mint 100 országban ugyanazon a napon hívják fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre.

Ezért nagyon fontos felhívni a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre: arra, hogy kellő körültekintés nélkül könnyen bűncselekmény áldozatává válhatunk, hisz az internet egy újabb lehetőséget teremtett a csalóknak, és arra is, hogy könnyen bűncselekmény elkövetői is lehetünk, hiszen például egy túl “őszintére” sikerült kommenttel akár bűncselekményt követhetünk el. Az interneten talán a legfontosabb a személyes adatok védelme. A kibertérben csak felépített karakterek vannak, mindenki azt láttat magáról, amit akar, hogy lássanak. Ezzel visszaélhetnek és néha vissza is élnek. 

Személyes adatainkat ne adjuk meg az interneten keresztül, mert könnyen visszaélhetnek velük. Ami az internetre egyszer felkerül az ott is marad, ezért csak olyan bejegyzést vagy képet töltsünk fel amit a nyilvánosság előtt is szívesen vállalunk. Nem mindegy, hogy milyen oldalakra, e-mailekre vagy Messenger üzenetekre kattintunk rá. Az adathalász vírusok komoly veszélyt jelentenek a számítógépünkre– mondta Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója.

Az interneten folytatott valós vagy vélt viták miatt kialakuló veszekedések könnyen bűncselekménnyé fajulhatnak: a rendszeres, tartós háborgatás, a személy elleni erőszakos fenyegetés zaklatás megállapítására, a nagy nyilvánosság előtt becsület csorbítására alkalmas tény állítása pedig becsületsértés vagy rágalmazás megállapítására lehet alkalmas. 

Folyamatosan érkeznek az internetes vásárlások során tévedésbe ejtett személyek, akik hiába várják, nem kapják meg az általában túl olcsón megrendelt terméket, amit persze előre kifizettek. Gyakorta élnek vissza bankkártya adatokkal, ezért nem mindegy hogyan és milyen körülmények között adjuk ki azokat. Extrém esetben a kártyára rá volt írva a pin kód – ezzel még könnyebbé téve az elkövetőnek, hogy az összes pénzt levegye a bankszámláról.

Ha a vírus megtámadta a számítógépünket érdemes minél előbb megtenni a szükséges óvintézkedéseket. A legfontosabb feladatok közé tartozik a jelszó megváltoztatása, az oldal törlése és az applikáció újratöltése. Visszaélés esetén értesítsük a rendőrséget !  - zárta a kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

Borítókép; pixabay

Legnépszerűbb cikkek