| 2019. február. 5. | 2 perc olvasás

Ma van a Biztonságos Internet Világnapja

A Biztonságos Internet Világnapján több mint 100 országban, így hazánkban is, az internet előnyeire és veszélyeire hívják fel a figyelmet a szakemberek. A cyber térben számos veszély leselkedik a gyerekekre, amelyekről a szülőknek is tudni kell – ennek jegyében Sopronban egy interaktív előadást is szervez a Soproni Rendőrkapitányság a soproni Logiscool-lal összefogva.

Nincs biztonságos internet, de alapvető szabályok betartásával elkerülhetjük a veszélyeket – hangsúlyozza a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. A Biztonságos Internet Világnapja elsősorban a gyerekek internet használatára hívja fel a figyelmet, illetve arra, hogy a szülők is megismerjék a cyber tér veszélyeit.

illusztráció
illusztráció
forrás: internet

- Érdekes történelmi helyzet állt elő, ugyanis a gyermekek gyakran többet tudnak erről a színtérről, mint a szülők – mondta Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Renőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója. - Azt szoktuk mondani, hogy a gyermekek a digitális bennszülöttek, míg a szülők csupán a digitális bevándorlók. Ugyanakkor, hiába kezeli jól a gyermek az internetet, a különböző alkalmazásokat, mégis gyermek marad, tehát szüksége van arra az útmutatásra, vagyis a tanácsokra, segítségekre, amiket egy szülő tud neki adni – fejtette ki.

A szülőknek számos veszélyt kell megismerniük a gyerekek internet használatával kapcsolatban, így a legnagyobb probléma, hogy a virtuális tér arctalan és személytelen.

- A gyerekeket fel kell készíteniük a szülőknek arra, hogy olyan emberekkel találkoznak, akikről nem tudják, hogy valójában kicsodák – hívta fel a figyelmet Babelláné Lukács Katalin. - Sok esetben az interneten szörföző személyek meghazudtolva személyazonosságukat, másnak adják ki magukat. Egy másik kiemelendő dolog az úgynevezett digitális lábnyom. Mindenféle tevékenység, amit én végrehajtok az interneten, ez mindig ottmarad, sohasem lesz letörölhető. Erre mindig úgy kell gondolnunk, hogy a legbaljósabb eshetőséget végig kell forgatnunk az agyunkba, és azt kell mondanunk, hogy ha én most feltettem valamit az internetre, akkor mi a legrosszabb, ami ezzel kapcsolatban történhet. Ide kell a szülő, aki érett ember lévén jól látja az adott tevékenység esetleges következményeit – hangsúlyozta a kiemelt bűnmegelőzési főelőadó.

Emellett nagyon fontos, hogy a gyerekek különbséget tudjanak tenni a cyber világ és a valós élet között, illetve megismerkedjenek az adathalászás fogalmával. Minderről Sopronban egy interaktív, ingyenes előadást is szervez a Soproni Rendőrkapitányság a soproni Logiscool épületében február 10-én, vasárnap délelőtt 10 órától.

Borítókép: illusztráció; Forrás: internet

Legnépszerűbb cikkek