Mentők Napja - köszönjük a munkájukat

Magyarországon május 10-e a Mentők Napja. 1887-ben ezen napon alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület, amely 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált. A koronavírus miatt Sopronban csak szűk körben emlékeztek meg a jeles napról.

Munkával telt a mentők napja a Soproni Mentőállomáson is. A szakemberek ezen a napon sem pihennek, többek között Bujtás József, az állomás vezetője is 24 órás szolgálatot teljesít, munkatársaival együtt. Emellett három, 24 órán keresztül szolgálatban álló gépjármű áll készenlétben, ha baj van.


fotó: Griechisch Tamás

A mentősökre alaphelyzetben is nagy teher hárul, de a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt a nyomás még nagyobb ezekben az időkben. 
A Mentőszolgálat rendkívül fontos munkát végez, ezt meghálálva, Sopron önkormányzata, a márciusi közgyűlésen mintegy 2 millió forinttal járult hozzá egy mentőorvosi gépjármű megvásárlásához, tette ma közzé Dr. Farkas Ciprián, polgármester közösségi oldalán.
 


fotó: Griechisch Tamás

A mentők napján Barcza Attila, is meglátogatta a szolgálatban lévő szakembereket és ajándékot nyújtott át nekik. Sopron és térségének országgyűlési képviselője köszönetet mondott mentőállomáson dolgozóknak, és hozzátette; hálával tartozunk a mentősöknek, akik a vírushelyzetben is kiemelt odaadással dolgoznak.

A központi, budapesti ünnepségen továbbá kiderült: a mentők napján 20 új mentőautó került a szolgálat állományába. 

A magyarországi szervezett életmentés 133. és az Országos Mentőszolgálat fennállásának 72. Évfordulója van a mostani hétvégén. Évente 1,2 millió embert lát el szakszerűen az Országos Mentőszolgálat, napjainkban a szervezet 253 mentőállomással rendelkezik.
 


fotó: Griechisch Tamás

Legnépszerűbb cikkek