| 2020. november. 25. | 2 perc olvasás

Ma van a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

November 25-e a nők elleni erőszak megszűntetésének világnapja. A nők elleni erőszak leggyakrabban családon, vagy párkapcsolaton belül nyilvánul meg. Magyarország kormánya 2010 óta következetesen küzd ellene, és mindent megtesz azért, hogy minél kevesebben essenek áldozatul, valamint, hogy az áldozatok segítséget kapjanak.

Minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről. Ez jelenleg Magyarországon több, mint 760.000 nőt, és ennél valamivel kevesebb bántalmazó férfit érint. Jelenleg is több, mint 226.000 magyar nő él fizikailag is bántalmazó kapcsolatban.
Azonban a nők elleni erőszak nem csak fizikai bántalmazás formájában történhet meg. Minden olyan eset annak számít, amely során a partner, vagy családtag olyan magatartást gyakorol, amellyel a másik fél fölött hatalmat, tehát testi, lelki, anyagi vagy jogi dominanciát tud gyakorolni. 

Gyakran a munkatársak, ismerősök, de még a családtagok sem veszik észre, ha egy hozzájuk közelálló ember családon belüli erőszak elszenvedője. Egy áldozat ebből a helyzetből nagyon nehezen tud kitörni, ennek több oka is van. A szenvedő fél szégyelli, hogy ilyen kapcsolatban él, önmagát hibáztatja a testi-lelki bántalmazásért. 

Van segítség a kapcsolati erőszak ellen – jelentette ki a családokért felelős tárca nélküli miniszter. Novák Katalin elmondta, hogy a kormány 2010 óta következetesen küzd ellene, és mindent megtesz azért, hogy minél kevesebben essenek áldozatul, valamint hogy az áldozatok segítséget kapjanak.  

Novák Katalin a Facebook-oldalán közzétett videóban kiemelte: az ellátórendszer a háromszorosára bővült az elmúlt években, és mindenki számára folyamatosan elérhető, a krízisközpontok működtetésére 2016 óta ötven százalékkal több állami támogatást biztosítanak, a titkos menedékházakra pedig dupla akkora forrás érhető el, mint korábban.

A témában szót emelt az igazságügyi miniszter is. - Idén a meglévő négy mellett decembertől két új áldozatsegítő központ kezdi meg működését: a szegedi és a kecskeméti - jelentette be Varga Judit szerdán, a Facebookon az ENSZ Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából.

A miniszter közölte azt is, ha valaki a vírushelyzetben vagy más okok miatt nem tudja vagy nem akarja személyesen felkeresni a központot, hívja a hét minden napján a nap 24 órájában ingyenesen elérhető áldozatsegítő vonalat a 0680225225-ös telefonszámon, ahol a munkatársak készséggel nyújtanak segítséget. További információt a vansegitseg.hu honlapon lehet találni – fűzte hozzá.

Szerda Este című műsorunk vendége volt Babelláné Lukács Katalin, a Soproni Rendőrkapitányság kiemelt bűnmegelőzési főelőadója, akivel bővebben beszélgettünk a témáról. Adásunkat ma este a Híradó után tekinthetik meg, vagy visszanézhetik a SopronMédia Youtube csatornáján.

Legnépszerűbb cikkek