| 1 perc olvasás

Ma van a rejtvényfejtők világnapja

Szókereső, sudoku és skandináv keresztrejtvény. Ez csak néhány típus, amelyekkel találkozhatnak a mindennapokban a keresztrejtvény-kedvelők. A rejtvényfejtés azonban nemcsak egy kikapcsolódási forma, hanem nagyon jót tesz az agyi működésnek is. A rejtvényfejtők világnapját 2007 óta minden év február harmadikán tartják.

2007 óta a rejtvényfejtők világnapját február 3-án tartják. Magyarországon 1957-ben ezen a napon jelent meg először a Füles magazin.

Kutatások szerint a rejtvényfejtés segít megakadályozni, illetve késleltetni a demencia kialakulását is. Azoknak, akik rendszeresen fejtik a keresztrejtvényt, az agyukban kevésbé rakódnak le az Alzheimer-kórt okozó káros fehérjék.

Dr. Sütő Teréz, az Idősek Európai Háza Alapítvány elnöke kiemelte:

A rejtvényfejtés az emlékezetünket is karbantartja, melynek segítségével új kifejezéseket is megtanulhatunk. Sopronban 2002-óta 18%-ről 28%-ra, valamint 2022-ben már 38%-ra növekedett a 65 év felettiek érintettsége a demenciában. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik idős érintett már Sopronban.

- folytatta dr. Sütő Teréz.

Minden országnak megvannak a rejtvények sajátosságai: Csehországban például egy kockába több betűt is be lehet írni. Kanadában, a két nyelv használata miatt, egyik irányba angolul, a másik irányba franciául kell a szavakat beírni.

Legnépszerűbb cikkek