Ma van a stroke világnapja

Ma minden negyvenedik másodpercben szembe kell néznie valakinek a világon a stroke fenyegetésével. A betegség a harmadik leggyakoribb halálok, valamint a felnőttkori rokkantság egyik vezető tényezője. Bárkivel és bármely életkorban előfordulhat, ezért kiemelten fontos a tünetek ismerete.

A stroke világnapját világszerte október 29-én tartják. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a betegséghez vezető kockázati tényezőkre, a legjellemzőbb tünetekre és az időfaktor fontosságára.

A stroke-esetek 80 százaléka agyi érelzáródás, vérrög következtében alakul ki. A másik típus a vérzéses stroke, ilyenkor az agy valamelyik ere megreped, és vérzés alakul ki. Agyi érkatasztrófa esetén az agyterület vérellátása olyan mértékben leromlik, hogy az az ott lévő sejtek egy részének a pusztulását okozza.

fotó: illusztráció

Az agyi érkatasztrófa minden esetben orvosi vészhelyzetnek számít. Időben történő felismerése valóban életmentő lehet! A stroke tüneteinek jelentkezésekor minél hamarabb jut a beteg orvosi ellátáshoz, annál nagyobb esélye lesz az életben maradásra, az agykárosodás, a rokkantság és egyéb szövődmények elkerülésére.

A tünetek tipikusak, az emberek nagy része mégsem tudja könnyen felismerni őket. Ha egy betegnél féloldali arcbénulást vagy a száj legörbülését tapasztaljuk, ha egyik karját nem tudja felemelni vagy süllyeszti, ha beszéde érthetetlen és zavart, azonnal hívjuk a segélyhívó 112-es telefonszámot vagy a mentőket a 104-es hívószámon! A stroke-ot fejfájás, tudatzavar, hányás és látásproblémák is kísérhetik.

fotó: illusztráció

A stroke-központokban – így a Soproni Gyógyközpontban is – kiépített eljárásrendje van a stroke-os betegek kezelésének, akik a mentők, a Sürgősségi Betegellátó Osztály, a Neurológia és a diagnosztikai területek együttműködésével, kezelési módtól függően, a tünetek kezdetétől számított 3-6 órán belül megkaphatják az életmentő kezelést.

A Magyar Stroke Társaság tájékoztató oldalt indított annak érdekében, hogy minél szélesebb körben megismertesse a stroke-hoz vezető okokat, a betegség tüneteit és kezelési lehetőségeit. A lakossági tájékoztató portál a https://stroketars.info.hu/ címen érhető el.

Kisfilm a stroke tüneteinek felismeréséről:

 

Legnépszerűbb cikkek