| 2020. június. 13. | 2 perc olvasás

Védőnők napja

Június 13-a a védőnők napja. A Védőnői Szolgálat, amely egyedülálló a világon, idén 105 éves.

Dr. Farkas Ciprián Sopron polgármestere a Sopron TV Mozaik című műsorában mondta el, hogy a magyar védőnői rendszer unikális, az országban mintegy 5300 védőnő dolgozik, ebből Sopronban 29. Az ő munkájuk előtt tisztelettel adózik a város hétfőn 11 órakor. Pótolhatatlan az ő munkájuk és nagy szükség van rájuk – mondta a polgármester.

Kiemelte azt is, hogy Sopronban a védőnők elsőként vállalták önként, hogy a járvány elleni védekezés részeként segítenek az idősellátásban az önkormányzatnak. Nélkülük nagy bajban lettünk volna, ezért külön köszöntetet érdemelnek – fogalmazott, majd hozzátette, hogy nem véletlen az sem, hogy a kormány 2019 és 2021 között több lépcsőben emeli a védőnők bérét.

Dr. Farkas Ciprián polgármester a Sopron TV műsorában
Dr. Farkas Ciprián polgármester a Sopron TV műsorában
Sopron Média Archív

Barcza Attila, a térség országgyűlési képviselője közösségi oldalán tudatta, hogy a védőnők napja alkalmából Ágfalván köszöntötte Artner Hajnalkát, aki korábban a megye legnépszerűbb védőnője is volt.

Bejegyzésében kiemelte, hogy az idén 105 éves védőnői hálózat egyedülálló a világon és 2015 óta hungarikum. Megköszönte a védőnők áldozatos munkáját, akik minden nap segítik a családokat a gyermekvárás időszakában és azután is. A kormány is elismeri ezt a hivatást, 2022-ig jelentősen emelkedik a védőnők bére – tette hozzá.

Barcza Attila országgyűlési képviselő és Artner Hajnalka
Barcza Attila országgyűlési képviselő és Artner Hajnalka
Barcza Attila közösségi oldala

A jeles nap alkalmából Péli Nikoletta önkormányzati képviselő Juhász Adrienn képviselőtársával a Lenkey utcában dolgozó védőnőket köszöntötte és ajándékokkal kedveskedett nekik – tudatta a képviselő közösségi oldalán.

Péli Nikoletta és Juhász Adrienn köszöntik a védőnőket
Péli Nikoletta és Juhász Adrienn köszöntik a védőnőket
Péli Nikoletta közösségi oldala

A magyar Védőnői Szolgálatot 105 évvel ezelőtt hozták létre Stefánia belga királyi hercegnő védnökségével, Heim Pál gyermekgyógyász kezdeményezésére. A Hungarikum Bizottság 2015-ben, a szolgálat centenáriumán nyilvánította hungarikumnak. Az indoklás szerint a védőnői hivatás gyakorlói olyan komplex, preventív, családvédelmi szolgáltatást biztosítanak hazánkban, amely egyedülálló Európában. Összehasonlítások alapján Európa más országaiban a magyarországihoz képest kevésbé összehangolt az édesanya és gyermek egészségügyi ellátása. 

 

Borítókép forrása: Péli Nikoletta képviselő Facebook-oldala

Legnépszerűbb cikkek