| 2022. március. 10. | 2 perc olvasás

Ma van a vese világnapja

Március 10-én tartják a vese világnapját, melynek idei jelmondata: Tudással a hatékonyabb vesegondozásért! A mottó arra utal, hogy megfelelő ismeretek birtokában sokat tehetünk a vesebetegségek megelőzéséért.

Veséink központi szerepet töltenek be általános egészségünk megőrzése szempontjából. Minden nap nagyjából 1800 liter vért szűrnek át, miközben kiválasztják a kiszűrt salakanyagokat és méreganyagokat a vizeleten keresztül. Felügyelik a vérnyomást, a só- és vízháztartást, valamint fontos hormonokat képeznek. Sokrétű feladatuk miatt nélkülözhetetlenek az egészséges, jól működő szervezet számára.

Valójában minden tízedik európai ember csökkent vesefunkcióval él. Sokuk nincs is tudatában a fokozatosan romló veseműködésüknek. A Vese Világnap célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét a vesebetegségek elterjedtségére – mondta el dr. Pálvölgyi Nóra, a Soproni Gyógyközpont nefrológus főorvosa.

fotó:Máthé Alexandra

A megelőzésért rendszeres ellenőrzéssel és egészségtudatos életmóddal tehetünk a legtöbbet, de ehhez bizonyos ismeretek birtokában kell lennünk. Tudnunk kell azt, hogy a vesebetegségeknek csak igen kis hányada veleszületett, 95 százalékuk a későbbi életünk során alakul ki. Vannak viszont olyan alapbetegségek, amelyek hajlamosítanak a vesebetegségre, ilyenek a magas vérnyomás és a cukorbetegség is.

fotó:Máthé Alexandra

 

Fontos felhívni a figyelmet a fegyelmezett gyógyszerhasználatra is. Mivel a vesék méregtelenítő szerveink, a gyógyszerek többsége pedig a veséinken keresztül ürül, ebből adódik, hogy a kontrollálatlan gyógyszerszedés is előidézhet vesebetegséget – részletezte dr. Pálvölgyi Nóra főorvos. Hozzátette: aki él a lehetőséggel, az ellenőrzés és az ismeretszerzés útját választja, az meg tudja óvni a veséjét a nem várt betegségek kialakulásától. A Soproni Gyógyközpontban működő dialízis centrumban mintegy 50 beteg folyamatos ellátását, gondozását biztosítják. A dialízis, vagy más néven vesepótló kezelés azonban nem gyógyítja, hanem csak helyettesíti a vesék kiesett működését. Abban az esetben válik szükségessé, amikor a vesekárosodás már olyan mértékű, hogy a szerv semmilyen szinten nem tudja ellátni feladatát, és azt mesterségesen, gép segítségével pótoljuk – tette hozzá dr. Pálvölgyi Nóra.

fotó:Máthé Alexandra

A vesebetegségek tüneteire kitérve elmondta, nagy részük panaszmentesen és alattomosan alakul ki. Sokszor mire a tünetek jelentkeznek, addigra a vesék már nagymértékben károsodtak. Éppen ezért nagyon fontos a háziorvossal való folyamatos kapcsolattartás, és az időszakos ellenőrzéseken való részvétel – nyomatékosította dr. Pálvölgyi Nóra főorvos.

Legnépszerűbb cikkek