Ma van a Vöröskereszt Világnapja

A Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek világszerte hagyományosan május 8-án ünneplik a Vöröskereszt világnapját. Hagyományosan ezen a napon köszöni meg a szervezet az önkéntesek és dolgozóik munkáját, ez idén a szokásos formában nem kivitelezhető.

Május 8-án van a mozgalom alapítójának, Henry Dunant svájci üzletembernek a születésnapja, aki 1861-ben a solferinói csata után döntött úgy, megalapítja a világ máig legnagyobb hatású humanitárius mozgalmát. A Vöröskereszt és Vörösfélhold szervezetek ma 192 országban vannak jelen. Irányadó hét alapelvük: emberiesség, pártatlanság, semlegesség, függetlenség, önkéntesség, egység, egyetemesség.

"A világnapon a Magyar vöröskereszt büszkén köszönti azokat a munkavállalókat önkénteseket és támogatókat akik nap mint fáradhatatlanul dolgoznak, segítik szervezetünk munkáját. Az idei év különleges, a COVID-19 járvány okán több kiszolgáltatott közösség segítése is belekerült a mindennapos tevékenységünkbe"- mondta Kun Szilvia, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei igazgatója.

Az igazgató hozzáfűzte: Ez a segítő tevékenység jelentős, mindennél fontosabb, hogy folytassuk a harcot a koronavírus elleni küzdelemben, és továbbra is biztosítsuk azokat a szolgáltatásokat megyei szinten is, melyek segítenek megőrizni az emberek biztonságos és egészséges mindennapjait.

A világnapon évről évre köszönti a szervezet az önkénteseket, kitüntetéssel ismerik el munkájukat, nagyszabású ünnepség keretei között. Ez az esemény idén, a koronavírus járvány kapcsán hozott biztonsági óvintézkedések miatt elmarad, de remélik, mielőbb pótolhatják a közös köszönetnyilvánítást.

Kun Szilvia kiemelte: Idén Dr. Gartnerné Dr. Vörös Katalin főorvos asszony részesül gyémánt fokozatú kitüntetésben. A doktornő a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének alelnöke, továbbá az Országos Vérellátó Szolgálat regionális igazgatója. Munkájával hosszú  évtizedek óta  segítette, hogy a két szervezet együttműködése kapcsán a vérellátás a megyében kiemelkedő legyen.

Kun Szilvia, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei igazgatója
Kun Szilvia, a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron megyei igazgatója

Ebben a rendhagyó helyzetben is szeretnének megemlékezni az emberek odaadó munkájáról, ezért különféle online tartalmakkal készültek a világnapra.  A Magyar Vöröskereszt élő videós megemlékezést tartott a szervezet székházában, továbbá elindították „Segíteni menő” közösségi média kampányukat, melynek keretében profilkép keretekkel és különböző matricákkal hívják fel a figyelmet a segítés fontosságára, míg a „Tapsolj tovább!” mozgalomhoz videós tartalmat készítettek, nemzetközi szinten.

Legnépszerűbb cikkek