| 2020. május. 10. | 1 perc olvasás

Ápolók Nemzetközi Napja - köszönet a munkájukért

Május 12. világszerte az Ápolók Nemzetközi Napja annak emlékére, hogy 1820-ban ezen a napon született Florence Nightingale brit ápolónő, az ápolóképzés kiemelkedő alakja. A Soproni Gyógyközpontban rendezvényekkel szerettek volna ünnepelni, de a járványhelyzet közbeszólt, így szűk körben emlékeztek meg az évfordulóról.

Florence Nightingale brit ápolónő kapcsán visszatérő történet, hogy Lámpás Hölgy néven emlegették a katonák, mert éjszaka is ápolta a betegeket a laktanyafolyosón berendezett kórházban. Magyarországon az ápolóképzés egyik legkiemelkedőbb alakja Kossuth Zsuzsanna (1817-1857), akinek nevét az országban több egészségügyi intézmény is viseli. Ő volt hazánk első országos főápolónője, aki tevékenységét Florence Nightingale-nél előbb kezdte meg. Kossuth Zsuzsanna születésének évfordulója február 19., a Magyar Ápolók Napja.

Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából rövid megemlékezést tartottak a Soproni Gyógyközpontnál a hétvégén, ahol Barcza Attila Sopron és térsége országgyűlési képviselője mondott köszönetet a dolgozóknak.

A figyelmesség kapcsán Farkas Andrea, a Soproni Gyógyközpont ápolási igazgatója elmondta, rendezvényekkel szerettek volna ünnepelni, de a jelenlegi járványhelyzet ezt nem tette lehetővé, ezért is hálásak, hogy lehetőséget kaptak arra, hogy röviden, de mégis méltó módon emlékezhettek az évfordulóra és a nagy elődökre.


fotó: Griechisch Tamás

Barcza Attila hangsúlyozta, a Soproni Gyógyközpont munkatársai a térség lakosságát magas színvonalon látják el. - Amit ők tesznek az hivatás az emberekért, az egészségükért, és ezért mindannyian hálásak vagyunk nekik. Látogatásom kapcsán biztosítottak arról, hogy minden szükséges védőfelszerelés rendelkezésre áll az osztályok, a dolgozók és az ellátottak részére. Az intézmény felkészült és teljes egészében a szakmai munkára tudnak koncentrálni. A kormány is elkötelezett a magyar egészségügy és az egészségügyi dolgozók iránt, hiszen bértámogatással igyekszik kompenzálni azt a felelősségteljes munkát, amit ők elvégeznek – tette hozzá Barcza Attila.

A lámpás hölgy – Florence Nightingale
A lámpás hölgy – Florence Nightingale
internet

Legnépszerűbb cikkek