| 2021. május. 25. | 2 perc olvasás

Ma van az eltűnt gyermekek világnapja

Az eltűnt gyermekek világnapján ma már számos országban emlékeznek az 1979. május 25-én New Yorkban eltűnt 6 éves kisfiúra, Etan Patzra és sorstársaira, hogy felhívják a figyelmet a gyermekek védelmének fontosságára.

Az elszökés, csellengés okai között számos olyan tényező szerepel, amivel a gyermek nehezen küzd meg. Ilyen a kortárs bántalmazás, iskolai eredmények miatti szorongás, családi konfliktusok, intézeti körülmények, szabályok elleni lázadás, életkori szorongások és félelmek, de az eltűnést kiválthatja a kalandvágy, a túlzott kontroll alóli menekülés, a tiltott dolgok kipróbálásának vágya, vagy éppen segélykiáltás a figyelemért, szeretetért.

Akármi is legyen a kiváltó tényező, az elszökő gyermekek fokozott veszélynek vannak kitéve, amit ők sokszor fel sem tudnak mérni. Kíváncsiságuk, vagy éppen érzékeny, instabil lelkiállapotuk olyan helyzetekbe sodorhatja őket, melyekben könnyen áldozattá válhatnak.

Míg a családból eltűnt gyermekkorúak 80 - 90 százaléka egy-két napon belül „hazatalál”, addig a gyermekvédelmi gondozási helyükről, intézetekből, családotthonokból, gyermekfaluból eltűnt gyermekek esetében már leginkább a rendszeresen ismétlődő szökés fordul elő. Főként ezekkel a sorozatos intézeti szökésekkel magyarázható, hogy a kiskorúakra kiadott eltűnés miatti körözések száma évente átlagosan 5-6-szorosa a felnőttkorúakénak.

A rendőrség minden gyermek- és fiatalkorú eltűnését kiemelt fontosságú feladatként kezeli, azonban a jelenség kezeléséhez elengedhetetlen a problémakörben érintett gyermekvédelmi szervezetek, a civil kezdeményezések és családok együttműködése.

A gyermekeltűnések megelőzése közös társadalmi feladat. A felnövekvő generáció fokozott odafigyelést érdemel, különösen olyan időszakokban, amelyek az átlagosnál jelentősebb stresszterheléssel járhatnak, mint a bizonyítványosztás, a világjárvány miatti korlátozások és a digitális oktatás következtében átszerveződött kortárs kapcsolati rendszerek, napi rutinok, vagy a nyári iskolai szünet szabadsága, lazább kontrollja.

Figyeljünk a gyermekre:

•    hangolódjunk rá,
•    adjunk neki időt a magunkéból, amikor igényli,
•    hagyjuk, hogy a maga módján kibeszélje problémáit,
•    tudjunk róla, mikor, hol tartózkodik, kikkel barátkozik, ismerjük baráti körének elérhetőségeit.

Ha eltűnt,
•    érdeklődjünk ismerőseinél, barátainál,
•    járjuk be szokott helyeit,
•    az eltűnést jelentsük be a rendőrségen,
•    kérjünk segítséget!

Központi segélyhívó szám rendőrségi bejelentéshez: 112

116-000 Kék Vonal az eltűnt és bántalmazott gyermekekért! Ingyenesen hívható a nap 24 órájában, ha:

- azon gondolkozol, hogy elszöksz otthonról
- ha már „eltűntnek” számítasz, azt érzed, nem tudsz hazamenni, és nincs kivel beszélned
- Magyarországra jöttél és nem vagy a szüleiddel
- információd van egy eltűnt fiatalról

Borítókép; pixabay

Legnépszerűbb cikkek