| 2019. november. 19. | 2 perc olvasás

Maci Kórház - Játékokat gyűjtenek a beteg gyerekeknek

Hogyan lehetne a gyerekek kórházi tartózkodását felhőtlenebbé tenni? Ez a kérdés foglalkoztatta a Maci Kórház elnevezésű mozgalom elindítóit. Plüssállatokat gyűjtenek, a kedves kis figurákat pedig a gyerekosztályoknak adományozzák. A Győrből útjára indult programhoz Sopron 2018-ban csatlakozott.

Néhány nap alatt sok-sok plüssöt hoztak a gyerekek a Deák Téri Általános Iskola 3/B. Osztályába a Maci Kórház felhívására. Az iskola az egyik gyűjtőpontja a jótékonysági akciónak. A Győrből indult mozgalomhoz tavaly csatlakozott Sopron. 2018-ban háromezer kisebb-nagyobb plüssöt juttattak el magánszemélyek, óvodai, iskolai csoportok novemberben és decemberben a gyűjtőpontokra, ahonnan kimosva, fertőtlenítve kerültek a Soproni Gyógyközpont gyermekosztályára, a laboratóriumi szakrendelésekre és a gyermekorvosi ügyeletre. A kedves kis barátok nemcsak a kórházi tartózkodás ideje alatt nyújtanak vigaszt a kisebbeknek, hanem hazamenetelkor ki-ki magával viheti a saját kedvenc figuráját.

– Nagyon tetszett az ötlet, hogy ezzel a sokakat megmozgató jótékonysági kezdeményezéssel milyen nagy örömet okozhatunk a beteg gyerekeknek, ezért fogtam össze a soproni Maci Kórház csoportot – utalt a kezdetekre Kovács Alma. – Emlékszem, hogy milyen boldogságot okozott gyermekkoromban, ha kaptam egy-egy kedves plüssfigurát. Ebben az életkorban igazi barátokká tudnak válni ezek a játékok.

Wischyné Veszprémi Eszter tanítónő már tavaly is gyűjtötte osztályával a plüssöket. A kezdeményezéshez az egész iskola csatlakozott.

- Hiszek a kis figurák gyógyító erejében, saját magam is nagy maci gyűjtő vagyok – meséli Wischyné Veszprémi Eszter. - Hiszem, hogy a gyerekeinknek tetteinken keresztül tudunk példát mutatni. Ez a gyűjtés is az empátiára, a segítés fontosságára hívja fel a figyelmüket.

Pógyor Sára egyik kedvenc maciját hozta el a gyűjtésre, mint mesélte: ő is szívesen ölelgette a puha játékot, szeretné, ha a beteg gyerekeknek is örömet okozna.

A gyűjtőpontok listája a Maci Kórház Sopron közösségi oldalán található meg. A szervezők azt kérik, hogy csak tiszta és jó állapotú plüssöket vigyenek az adományozók, olyanokat, amelyeket a saját gyermekeik kezébe is szívesen adnának. A gyűjtés december 13-ig tart, a programot egy nagyszabású jótékonysági rendezvény zárja december 21-én a Búgócsigában, amelyen a Plastic Ocean nevű együttes lép fel.

Legnépszerűbb cikkek