| 2018. március. 11. | 1 perc olvasás

MACSKAKŐ: Firák Benjamin tárlata a Bemutatkozom sorozatban

Szerda délutánonként a múzeum zene - és művészetterápiás foglakozásaira érkeznek a fiatalok a Macskakő Gyermekmúzeumba. Van egy fiatalember, aki jóval a kezdés előtt elsőként foglalja el a helyét, snagyon fontos számára a találkozó. Ő a 22 éves soproni Firák Benjamin, akinek alkotásaiból március 16-án nyílik tárlat a Soproni Múzeum Szent György utcai kiállítóterében.

Tavaly szeptemberben indult a Macskakő Gyermekmúzeumban az a zene- és művészetterápiás foglalkozás, melyre Benjamin is jelentkezett. – Beni számára nagyon fontos az alkotás, 5-6 éve rajzol, különböző technikákkal kísérletezik - mondja édesanyja, aki fiát speciális fejlődése ellenére is teljes életre és bámulatos önállóságra neveli.  Szülőtársaival együtt kereste meg Mendéné Lajtai Krisztina gyógypedagógust, hogy a tanulásban akadályozott gyermekeik számára foglalkozásokat indítson.  Helyszínként adódott a gyermekmúzeum újonnan nyílt közösségi tere, ahol Krisztina és zenésztársa Martos Virág múzeumpedagógus elindította a zene és művészetterápiás foglalkozásokat. Hitvallásuk szerint az alkotás út és eszköz az önkifejezésre, lehetőséget nyújt a befogadásra, kapcsolatteremtésre, a belső erőforrások mozgósítására.

A csoport állandó tagokkal kéthetente találkozik a Macskakő Gyermekmúzeumban. Ütős hangszerekkel, hangolt csengőkkel szólaltatnak meg dallamokat, melyek elvarázsolják a fiatalokat és sajátos módon újracsendülnek mozdulataikban, alkotásaikban. A versek, mesék és zene által előhívott belső képeket a különböző képzőművészeti technikákkal "lélektérképpé" varázsolják a foglalkozásokon.

 

 

LÉLEKFA

 Firák Benjámin képzőművészeti alkotásainak kiállítása a Soproni Múzeum BEMUTATKOZOM sorozatában

Megnyitó időpontja: 2018. március 16. péntek, 17.00 

Helyszín:  Macskakő  Gyermekmúzeum, Sopron, Szent György utca 12.

Köszöntőt mond Horváth Endre fotóművész, közreműködik a Macskakő  Gyermekmúzeum speciális zene- és művészetterápiás csoportja Mendéné Lajtai Krisztina és Martos Virág irányításával.

A kiállítás megtekinthető 2018. június 1-ig, kedd kivitelével naponta 10-18 óráig.

 

Legnépszerűbb cikkek